|

İdlib yanıyor

Astana’da çatışmasızlık bölgesine alınan İdlib, Halep’in kaderini yaşıyor. Esed ve Rus uçaklarının yağmur gibi bomba yağdırdığı kentte 100’e yakın sivil katledildi. Hedef alınanlar arasında ılımlı ÖSO grupları da var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:53 - 28/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye, Rusya ile İran’ın 500’er askeri gözlemci gönderme kararı aldığı Hatay sınırındaki İdlib kenti ağır saldırı altında
Türkiye, Rusya ile İran’ın 500’er askeri gözlemci gönderme kararı aldığı Hatay sınırındaki İdlib kenti ağır saldırı altında

Suriye savaşına siyasi çözüm bulma iddiasıyla yürütülen Astana görüşmelerinde ‘çatışmasızlık bölgeleri’ne dahil edilen ve Türkiye, Rusya ile İran’ın 500’er askeri gözlemci gönderme kararı aldığı Hatay sınırındaki İdlib kenti ağır saldırı altında. Son 5 gündür Rusya ve Suriye rejim güçlerinin 100’den fazla kez bombaladığı İdlib’te 100’e yakın sivil hayatını kaybetti. İdlib’e yönelik gerçekleştirilen saldırı dalgası, Astana’da alınan çatışmasızlık kararının ardından Heyet’i Tahrir Şam (HTŞ) grubunun Hama’ya yönelik başlattığı operasyonun ardından sıklaştı. Bazı muhalif gruplar HTŞ’nin Hama saldırısıyla Rusya ve rejim güçlerine bahane kazandırdığını iddia ederken HTŞ’ye yakın kaynaklar ise İdlib saldırılarının hiç kesilmediğini, bu güçlerin ateşkes veya çatışmasızlık gibi kararlara uymamak için her fırsatı değerlendirdiğini ifade ediyor.


SİVİLLER BOMBALANIYOR

Muhalifler arasındaki bu tartışma devam ederken savaş uçaklarının İdlib’in yerleşim yerlerine gönderdiği bombalar sivil kayıpları da beraberinde getiriyor. Son günlerde şiddetli bombardımandan nasibini alan bölgeler şunlar: Maar’at Numan, Serakib, Dana, Temaniye, Maar Zita, Kef’er Nabl, Şeyh Mustafa, Habit, Sarmin.

‘KOORDİNATI BİZ VERDİK’

Rusya ve rejim bu saldırıları, kendini feshederek HTŞ’ye katılan ve bir dönem El-Kaide ile oraganik bağları bulunan eski Nusra Cephesi savaşçılarına yönelik yapıldığını iddia etse de öncelik hedef siviller oldu. Öte yandan, bombaların hedefi olmamak için Astana görüşmeleri kapsamında karargahlarının koordinatlarını Rus güçlerine veren bazı Özgür Suriye Ordusu gruplarının o karargahları da bu saldırıların hedefi oldu. ÖSO kurucusu Albay Riyad Esad, “Bazı gruplar emin ve güvende olmak için koordinatlarını Rusya’ya verdiler ama Rusya histerik bombardıman operasyonlarında ilk önce onları vurdu, 50 üzerinde ölü var” dedi.

#Suriye
#İdlib
7 yıl önce