|

İdlib’de ağır hava

Astana anlaşması sonrası Türkiye’nin asker göndermeye hazırlandığı İdlib’de muhalifler ikiye bölünmüş durumda.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 01:09 - 17/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
İdlib’de ağır hava
İdlib’de ağır hava

İdlib içerisindeki muhalif unsurlar arasında Astana Zirvesi’yle ilgili görüş ayrılıkları devam ediyor. Bölgeye çok uluslu bir müdahaleye itiraz eden Heyet-i Tahrir Şam içindeki bazı unsurlar, masada devam eden müzakere sürecini anlamsızlaştıracak askeri eylemler düzenleyip Suriye silahlı muhalefetinin ‘yenilmediğini’ ispat etmek isterken, bölgede konuşlu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenleri ise çatışmasızlık anlaşmasının muhalefete nefes aldıracağını savunuyor.

ÖSO ANLAŞMADAN RAZI

İdlib ve çevresinde konuşlu bulunan ÖSO ile ÖSO’ya yakın birlikler Türkiye’nin bölgeye dönük müdahalesinin ‘düzenleyici ve koruyucu’ mahiyette olacağını savunuyor. Türkiye’nin devrimi yok etmek isteyen güçlerle muhalif unsurlar arasına girerek İdlib ve çevresindeki 2 milyon Suriyeli sivil için kalkan olacağını düşünen ÖSO kaynakları, Türkiye’nin garantör olarak imzaladığı bir anlaşmayı zımnen kabul etmiş görünüyorlar.

RUSLARA TEPKİ BİTMİYOR

Yeni Şafak’ın ulaştığı Tahrir’uş Şam kaynakları ise bölgede güvenlik krizini daha derinleştirecek bir yöntemle askeri müdahaleye kalkışılmasının Suriye halkı ile Türkiye arasındaki gönül bağını zedeleyeceğini savunuyor. Ayrıca İdlib halkı genelinin özellikle Rus güçlerine karşı büyük bir nefret ve öfke beslediğine dikkat çeken kaynaklar, geçtiğimiz yıla kadar Suriye’nin bütün bölgelerinde ‘el-Kaide hedefleri’ olduğu iddiasıyla sivil alanları bombalayan Rusların binlerce sivilin ölümünden birinci dereceden sorumlu olduğunu hatırlatıyor. Bu durumun da bölgede çeşitli provokasyonlara zemin teşkil edebileceği ifade ediliyor.

ASTANA SABOTE EDİLİR Mİ

Daha önce Tahrir’uş Şam bünyesine dahil pek çok grubun son birkaç günde gruptan ayrılması da Suriye içerisinde Astana sürecinin bir parçası olarak yorumlanıyor. Geçtiğimiz günlerde gruptan ayrılan bir askeri lider, “Devrim Suriye halkının projesidir ve öyle kalmalıdır. Devrimin maslahatını Ürdün’den yahut Avrupa’dan gelen isimlere teslim edemeyiz. Bizler askeri birlikten yanayız. Ancak bu birlik Suriye halkının İslami karakteriyle uyum arz etmelidir. Bu nedenle biz devrimin en baştaki temel hedeflerine dönülmesi için fedakarlık gösterdik” diyor. Astana zirvesinden çıkan, ‘Türkiye-Rusya-İran ortak gözlemci’ kararı ve İdlib’de yürütülen ‘Birleşik Muhalif Ordu’ projesinin yaygınlık kazanması sonrası müzakereleri ‘başarısız’ göstermeye hazırlanan HTŞ’nin Hama, Halep veya Lazkiye’ye yönelik bir askeri harekât düzenleyebileceği konuşuluyor.

#Suriye
#ÖSO
#Astana
7 yıl önce