|

'IKBY Güney Sudan'daki acı tecrübeden ders almalı'

Sudan'da ana muhalefetteki Milli Ümmet Partisi, IKBY'deki Kürt liderlere, bağımsızlık referandumundan vazgeçmeleri ve "Güney Sudan'ın acı deneyiminden ders almaları" çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
09:52 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 09:58 - 17/09/2017 Pazar
AA
Sudan'da yaşanan iç savaşta ülke ikiye bölünmüştü.
Sudan'da yaşanan iç savaşta ülke ikiye bölünmüştü.

Sudan'da ana muhalefetteki Milli Ümmet Partisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürt liderlere, bağımsızlık referandumundan vazgeçmeleri ve "Güney Sudan'ın acı deneyiminden ders almaları" çağrısında bulundu.

Partiden, Irak'ın Süleymaniye kentinde "Referanduma evet" faaliyetine davet edilmesi üzerine yapılan yazılı açıklamada, "Her yanı acılarla boğuşan ve şimdiye kadar görülmemiş tehditlerle karşı karşıya olan Arap dünyasının değerli bir bölümünü parçalamak için yapılacak bir faaliyete katılmayı reddediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

'Acı tecrübelerden ders alınmalı'

"IKBY'deki Kürt liderlere referandumdan vazgeçmeleri ve Güney Sudan'ın acı deneyiminden ders almaları çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri yer alan açıklamada, ülkelerdeki tüm ulusal ve etnik gruplara karşı adaletli davranılması, herkesin evrensel insan haklarına ve temel özgürlüklerine hiçbir ayrım yapılmaksızın saygı gösterilmesinin de Ümmet Partisinin bir ilkesi olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

"Siyasal ve kültürel adaletsizlik ile hakların inkarı problemi, anayasanın ve devletin vatandaşlıkta eşitliği benimsemesi, etnik grupların kültürel haklarını kabul etmesi ve bunu üstlenmesiyle çözülür. Kendi kaderini tayin etmekle değil. Güney Sudan da 2011 yılında bağımsızlık kaderini belirleme konusunda aceleci davranarak, kendi aralarında ve iç çatışmalarla boğuşan iki zayıf ülkenin ortaya çıkmasına neden oldu."

  • Güney Sudan 2011 yılının Ocak ayında düzenlenen referandum ile Sudan'dan ayrılma kararı vermiş, 9 Temmuz 2011'de de resmen bağımsız bir ülke olmuştu. Fakat Güney Sudan'da devam eden iç çatışmalar ve Sudan'la yaşadığı gerilim nedeniyle bölgede hala istikrarsızlık sürüyor.
#Güney Sudan
#IKBY
#Bağımsızlık referandumu
7 yıl önce
default-profile-img