|

İlk kez sandığa gidiyorlar

Suudi Arabistan'da 12 Aralık'taki yerel seçimlerde kadınlar hem aday hem de seçmen olarak ilk kez bir seçime katılacak. 284 belediye meclis üyeliği sandalyesi için 7 bin dolayında aday başvuruda bulundu.

Yeni Şafak
09:16 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 07:21 - 1/12/2015 Salı
Diğer

Suudi Arabistan'da kadınların ilk kez katılacağı belediye seçimleri için seçmen kayıtları ve aday listeleri tamamlandı. 284 belediye meclis üyeliği sandalyesi için 7 bin dolayında aday başvuruda bulundu. Bunlardan 900 kadarını kadınlar oluşturuyor.



Erkek seçmenler kadınların 10 katı


Seçmen kütüğüne kaydı yapılan kadınların sayısı ise 130 bin 600 olarak açıklandı. Erkek seçmenlerin sayısı bunun 10 katı civarında.


Kadınlara seçme-seçilme hakkı tanınmasına rağmen kadınlar ve erkeklerin ortak toplantılar düzenlemesine izin verilmiyor.



Kadınların otomobil kullanmasını yasaklayan tek ülke


Suudi Arabistanlı kadınlar, erkeklere kıyasla birçok haktan yoksun. Suudi kadınlar, otomobil kullanma yasağını zaman zaman eylemlerle protesto ediyor. Suudi Arabistan, dünyada kadınların otomobil kullanmasını yasaklayan tek ülke. Diğer İslam ülkelerinin aksine her Suudi kadının kendisi için işleri halleden bir vasisi var. Örneğin babası, eşi ya da erkek kardeşi.



Muhafazakarlara göre, kadının yeri evi. Eğer kadınlar erkek kontrolü olmadan etrafta dolaşırsa ahlaksızlığın önünün açılacağını savunuyor. Hatta bir İslam alimi, direksiyon başında oturmanın yumurtalıklara olumsuz etkisi olduğunu bile iddia etmişti.




#Suudi Arabistan
#seçim
8 yıl önce