|

İnfaz ettiler

İran destekli Husiler, 4 gün önce Suudi Arabistan ile anlaşan eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’i öldürdü. Sanhan bölgesinde konvoyu durdurulduktan sonra infaz edilen Salih’in cesedi bir kamyonetin kasasında teşhir edildi. Suikastın bölgede güç mücadelesi veren Riyad ile Tahran arasındaki savaşı büyütmesinden endişe ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/12/2017 Salı
Güncelleme: 00:39 - 5/12/2017 Salı
Yeni Şafak
​Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, doğduğu Sanhan bölgesinde İran destekli Husiler tarafından öldürüldü.
​Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, doğduğu Sanhan bölgesinde İran destekli Husiler tarafından öldürüldü.

Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, doğduğu Sanhan bölgesinde İran destekli Husiler tarafından öldürüldü. Salih’in lideri olduğu Genel Halk Kongresi partisi, Husilerin, eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in konvoyunu, Sana-Marib yakınlarındaki Sanhan bölgesinde durdurarak öldürdüğünü belirtti. Cesedi bir kamyonet kasasında görüntülenen Salih’in kafatasının sol üst bölümünün parçalandığı görüldü. Husiler Salih’in başkent Sana’nın güneyinde bulunan evini de patlayıcılarla havaya uçurdu. Önceki gün Husi militanları füze ile Abu Dabi’de inşa edilmekte olan nükleer tesisi hedef aldıklarını açıklamışlardı. Dün ise Salih’in ölüm haberinden saatler öncesinde Sana’da bulunan İran Büyükelçiliği’nin havan topuyla vurulduğu açıklaması gelmişti. Salih’in ölüm haberinin ardından Yemen’de çatışmaların şiddetlenmesi ve Suud destekli koalisyon güçleri ile İran arasında bölgesel bir savaşın patlak vermesinden korkuluyor.


CESET TORBASI BULUNAMIYOR

Yemen’in başkenti Sana’da Husi milislerle eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in destekçileri arasında son 6 gündür yoğun çatışmalar yaşanıyor. Sana’da son altı günde yaşanan çatışmalarda 125 kişi öldü, 238 kişi yaralandı. Uluslararası Kızılhaç Örgütü ceset torbası bulmakta güçlük çekildiğini duyurdu. Arap Baharı ile görevinden ayrılan devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, 1942’de Bayt Al Ahmar kasabasında doğdu. Ailesi Sanhan aşiretine mensup olan Salih aşiretlerin desteğiyle 1978’den itibaren 34 yıl başkanlık koltuğunda oturdu. 2011 yılında bir suikastten sağ kurtulan Salih, 2014’te İran yanlısı Husiler ile hükümete karşı ayaklanmaya katıldı. Dört gün önce Suudi Arabistan’a ‘yeni sayfa açmaya hazırım’ mesajı veren devrik lider Husiler tarafından dün öldürüldü.

RİYAD’DAN OPERASYON TALİMATI

Suudi Arabistan, Sana’daki sivillerin bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Riyad’dan çıkmasına izin verilmeyen Cumhurbaşkanı Abdurrahman Hadi ise yardımcısı Korgeneral Ali Muhsin Salih’le bir telefon görüşmesi yaparak acil olarak çeşitli kollardan Sana’ya girilmesi talimatı verdi. Hadi’nin, yardımcısı Korgeneral Salih’e “Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı güçlerle birleşerek Husilere karşı çok sayıda cephe açın ve Sana’ya girin” dediği belirtildi.


Libya lideri Muammer Kaddafi, 2010’da Sirte’de düzenlenen Afro-Arap Zirvesi’nde devrik liderler Abdullah Ali Salih ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in omzuna yaslanmıştı. Tunus lideri Zeynel Abidin bin Ali, Arap Baharı’nın devirdiği ilk diktatördü.

BAE koruyamadı

Husi milisler ve eski devlet başkanı Salih’i destekleyenler daha önce Yemen hükümetine karşı birlikte hareket ediyordu. Ancak bu ittifak bozuldu ve Ali Abdullah Salih hafta sonunda Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan önderliğindeki kaolisyon güçlerine anlaşma önerisinde bulunmuştu. Bu teklife koalisyon güçleri de sicak bakmıştı. İran’in desteklediği Husi milislerse teklifi ihanet olarak nitelemişti. Husiler Abu Dabi ve Riyad’ı Salih’in taraf değiştirmesinde rol oynamakla suçluyorlardı.


Abu Dabi’nin utancı

Husi Hareketinin Siyasi Konseyinden yapılan açıklamada, “BAE’ye fırlatılan füze kendimizi savunma doğrultusunda yapılan bir eylemdi” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Abu Dabi’nin utancından dolayı bu konuyu inkar ettiği iddia edildi. Birleşik Arap Emirlikleri önceki gün, el-Berake nükleer santraline füze fırlatıldığı iddiasını yalanlamıştı.

İran Büyükelçiliği’ne havan saldırısı

Yemen’in başkenti Sana’da bulunan İran Büyükelçiliği’nin havan topuyla hedef alındığı bildirildi. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Yemen’de meşru yönetim karşıtı olan eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile Husiler arasında başkent Sana’da devam eden çatışmalar sırasında İran Büyükelçiliği’nin havan topuyla hedef alındığı belirtildi. Havan topunun nereden atıldığı henüz bilinmezken, büyükelçilik binasından dumanların yükseldiği kaydedildi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi ise saldırıya ilişkin kendilerine herhangi bir bilgi ulaşmadığını belirtti. Kasımi, “Çatışmalar sırasında şarapnel parçaları elçiliğin duvarına isabet etmiş olabilir” ifadesini kullandı.

#Yemen
#Ali Abdullah Salih
#İnfaz
#Husiler
6 yıl önce