|

İngiliz basını AB'ye Türklerin girişinden rahatsız

Ekim 2016’dan itibaren Avrupa'nın kapılarını Türklere açması İngiliz basınında rahatsızlığa yol açtı. AB liderlerin vizesiz seyahat imkanını masaya getirerek bir kumar oynadıklarını öne süren Times gazetesi, bu durumu bir taviz olarak nitelendirdi.

Yeni Şafak
10:41 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:53 - 30/11/2015 Pazartesi
DHA

Dün Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi, sonrası İngiliz Times gazetesi, gelecek yıl Türkiye'nin 75 milyon vatandaşının Avrupa'yı vizeye ihtiyaç duymadan gezmeye başlayacağını yazdı. Gazete, Brüksel'de toplanan AB liderlerin vizesiz seyahat imkanını masaya getirerek dün bir kumar oynadığını ve 75 milyon Türk'e kapıları açtığını ifade ederek "Brüksel'de düzenlenen zirvede Türkiye'ye bir dizi taviz verildiği" yorumunu yaptı. Gazete, anlaşmaya göre Türkiye'nin topraklarından Avrupa'ya gerçekleştirilen düzensiz göç akınını durduracağını bunun karşılığında da Avrupa ülkelerinin Türkiye'deki 400 bin göçmeni aralarında anlaşarak AB ülkelerine kabul edeceklerini ifade etti.



“Karar Fransa'da ve Almanya'da çok tartışılacak"


Haberde, ayrıca Türkiye'nin Pakistan, Afganistan, Bangladeş ve diğer Asya ülkelerinden AB'ye yasa dışı yollarla gelmiş olan 'ekonomik göçmenleri de' geri kabul edeceği vurgulanarak bir AB yetkilisinin Türkiye'nin yılda en az 3 milyar Euro talep ettiği ve Türkiye'nin bunun karşılığında Suriyeli mültecilere eğitim ve istihdam olanakları sağlayacağı ifadelerine yer verildi. Times, zirvede bir konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, "Türkiye ile imzalanan eylem planının ana parçalarından birisi yasa dışı göçün nasıl yasal göç haline getirileceği olacak" sözlerine de yer vererek, Merkel'in gelecek ay, göçmen kabul anlaşmasını imzalamak istemeyen ya da maliyeti karşılamaya destek vermeyi reddeden Doğu Avrupa ülkeleriyle görüşeceğini yazdı. Gazete ayrıca, Türkiye'ye verilen vize tavizinin 2017 genel seçimleri öncesinde hem Almanya hem de Fransa'da çokça tartışılacağı yorumunu yaptı.







#İngiliz basını
#Avrupa
#vize muafiyeti
8 yıl önce