|

İngiltere’de Snowden yasası

İngiliz hükümetinin, devlet sırlarını ifşa eden muhbirlerin, Casusluk Yasası kapsamında yargılanabilmesinin önünü açan yasa tasarısı, ülke medyasında tepkiye neden oldu. Yasaya göre devlet sırlarını ifşa etmek ve paylaşmak aynı cezaya tabi olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/02/2017 Salı
Güncelleme: 05:26 - 14/02/2017 Salı
Yeni Şafak
Edward Snowden
Edward Snowden

İngiliz hükümeti, devlet sırlarını ifşa eden muhbirlere verilen hapis cezasında artırıma gidilmesinin ve gazetecilerin Casusluk Yasası kapsamında yargılanabilmesinin önünü açan yasa önerileri sunmaya hazırlanıyor. İngiliz hükümet danışmanlarının hazırladıkları yasa önerileri, muhbirlerin hapis cezasının 'muhtemelen 2 ila 14 yıl arasında değişmesini' öngörüyor. Yasa önerilerine göre hapis cezası sadece bilgiyi edineni değil, onu paylaşanı da kapsayacak. Ancak önerilerin kamu yararına bilgi sızdıracak yetkililerin öne çıkmasını engelleyeceği endişelerini de beraberinde getirdiği belirtiliyor.



İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan, “Hukuk Komisyonu'nun hazırladığı tasarı demokrasiye tehdit” başlıklı editoryal yazıda, “Hukuk Komisyonu'nun önerileri, Guardian'ı Edward Snowden belgeleri gibi belgeleri bir daha yayımlamasından alıkoyma amacı taşıyor gibi gözüküyor” ifadeleri kullanıldı.





BİLGİSAYARLARINA EL KOYULMUŞTU


Guardian gazetesi, eski Amerikan istihbarat görevlisi Edward Snowden tarafından sızdırılan bilgileri yayımlayan gazetelerden biriydi. İngiliz hükümeti, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) hukuk dışı yollarla dünyanın dört bir yanındaki insanları ve diplomatik temsilcilikleri dinlediğini ortaya çıkaran Guardian gazetesine Ağustos 2013'te baskın düzenlemişti. Gazeteden yapılan açıklamada, CIA çalışanı Snowden'ın sızdırdığı belgelerin depolandığı bilgisayar disklerinin İngiliz hükümetinin yoğun baskısı ve dava tehdidi üzerine parçalandığı duyrulmuştu.



İngiltere'de, şu an yürürlükte olan 1911 tarihli Devlet Sırları Kanunu'na göre gizli bilgilerin yetki haricinde ifşa edilmesi halinde devlet çalışanlarına en fazla 2 yıl hapis cezası verilebiliyor.










#Edward Snowden
#The Guardian
#Casusluk Yasası
7 yıl önce