|

İngiltere'deki referandumun ana konusu Türkiye

İngiltere'deki Muhafazakar Parti Milletvekili Dorries, Türkiye'nin AB'nin bir parçası olma yolunda ilerlediğini söylerken eski Başbakan Blair, Türkiye'nin üyeliğinin yakın gelecekte mümkün görünmediğini belirtti.

Yeni Şafak
18:48 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 16:29 - 29/05/2016 Pazar
AA

İngiltere'deki Muhafazakar Parti Milletvekili Nadine Dorries, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin bir parçası olma yolunda ilerlediğini söylerken eski Başbakan Tony Blair, Türkiye'nin üyeliğinin yakın gelecekte mümkün görünmediğini belirtti.



ITV'de yayınlanan “Peston on Sunday Show” adlı programa katılan Dorries, “(Cameron) Ciddi şekilde yalan söyledi. Muhafazakar Partili vekillerin kendisine kızgın olmasının temelinde bu yatıyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne 30 sene boyunca giremeyeceğini söylemek yalan. David Lidington'ın (İngiltere'nin AB'den Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı) parlamentodaki tartışmalarda ne söylediğine bakarsanız, Türkiye, Avrupa Birliği'nin bir parçası olma yolunda." ifadesini kullandı.



İngiltere Başbakanı Cameron, geçen hafta sonu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “1987'de başvurdular. Bugünkü ilerleme hızıyla AB'ye girmeleri en son tahminlere göre 3000 yılı civarında olur muhtemelen." demişti.



Dorries ayrıca yazılı olarak İngiltere Başbakanı Cameron'ın güvenoyuna gitmesini talep ettiğini belirterek “Yüzde 60'a karşı yüzde 40 gibi büyük bir farkla AB içerisinde kalınırsa o zaman David Cameron kurtulabilir. Fakat küçük bir farkla AB içerisinde kalınırsa ya da umduğum şekilde AB'den çıkılırsa (Cameron) o zaman birkaç gün içerisinde bitecek." diye konuştu.



İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair ise BBC'de “Andrew Marr Show”a katılarak “Türkiye'nin yakın gelecekte AB'ye üye olma olasılığı yok. Türkiye katılım şartlarını yerine getirirse Britanya'da da oy ve veto hakkımız var. Her zaman (Türkiye'nin AB'ye üyeliği için) destek oldum ve başkalarına uyguladığımız şartların onlara da uygulanması için destek olacağım. Fakat gerçek şu ki Türkiye'nin yakın vadede AB'ye üye olma olasılığı yok. AB'den ayrılmak yönünde kampanya yürütenler bunu çok iyi biliyorlar” dedi.



Bu arada, İngiltere'nin Adalet Bakanı Michael Gove ve Londra'nın eski Belediye Başkanı Boris Johnson ortak bir mektup kaleme alarak Cameron'ın göçmen sayısını sınırlamak konusunda başarısız olduğu eleştirisinde bulundular.



Birleşik Krallığın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması yönünde kampanya yürüten Gove ve Johnson'ın The Sunday Times'da yayımlanan mektubunda, “Seçmenlere defalarca net göçmen sayısının yüz binlere çekilebileceği sözü verildi. Birleşik Krallık AB'nin bir parçası olarak kaldıkça bu sözün tutulması mümkün değil.” ifadesine yer verildi.


#İngiltere
#Cameron
8 yıl önce