|

İngiltere'den Arjantin'e net mesaj

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, uzun süredir iki ülke arasında egemenlik tartışmalara neden olan adalar konusunda Arjantin'e net bir mesaj vererek, Londra'nın Falkland Adaları'nı asla elden çıkarmayacağını belirtti.

Yeni Şafak
07:04 - 6/10/2015 Salı
Güncelleme: 04:41 - 6/10/2015 Salı
AA

Yerel medyada yer alan haberlere göre Manchester'daki Tory Konferansı'nda konuşan Hammond, adadakilere yönelik tehdit ve tacizin de sona ermesini istedi.



Konuşmasında Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'e seslenen Hammond, Arjantin'in diyalog çabalarını destekleyen İngiltere İşçi Partisi'nin yeni lideri Jeremy Corbyn'i kastederek, "İşçi Partisi Lideri ne derse desin, Muhafazakar hükümet Falkland Adaları'nda yaşayanları asla satmayacak" ifadelerini kullandı.



Adadakilerin son referandumda yüzde 90'ından fazlasının İngiltere'de kalmak üzere oy verdiğini hatırlatan İngiltere Dışişleri Bakanı, Falkland Adaları'nda yaşayanların kendi ekonomilerini geliştirme konusunda her hakka sahip olduğunu belirtti.



Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Arjantin'in Falkland Adaları'ndan Sorumlu Bakanı Daniel Filmus, İngiltere İşçi Partisi'nin yeni lideri Jeremy Corbyn'in Falkland Adaları'nın geleceği konusunda diyaloğa açık olduğunu söylemişti. Ayrıca Filmus, Corbyn'in seçilmesinin İngiliz halkının büyük çoğunluğunun sorunun çözümü için diyalog yoluna inandığını gösterdiğini ifade etmişti.



Kirchner de 12 Eylül'de "iyi bir Latin Amerika dostu" olarak tanımladığı Corbyn'in zaferini kutlamak üzere bir tebrik mektubu göndermişti. Kirchner daha önce İngiltere Başbakanı David Cameron'u birçok kez müzakere masasına çağırmış ve 1833'te İngiltere tarafından el konulan Güney Atlantik Adaları'nın egemenlik konusunu görüşmek istemişti. İngiltere ise uzun süredir diyalog çağrılarını reddederek Falkland Adaları'ndaki egemenliğine dair bir şüphenin bulunmadığını ve konuya dair konuşulacak bir konunun da olmadığı yönündeki tavrını sürdürüyor.



Falkland Adaları'ndaki egemenlik iddiaları nedeniyle 2 Nisan 1982'de Arjantin ve İngiltere arasında yaşanan krizde, 655 Arjantinli ve 255 İngiliz asker hayatını kaybetmişti.


#İnglitere
#Arjantin
#Falkland Adaları
9 yıl önce