|

Irak ordusu Erbil’e yürüyor

Erbil-Kerkük arasındaki Altınköprü beldesinde Irak ordusu-Haşdi Şabi güçleri ile Peşmerge-PKK arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. 10 bin kişilik güçle gelen Irak ordusu, PKK mevzilerini dağıttı, yerleşim merkezini Erbil’e 20 kilometre mesafeye kadar Peşmerge’den temizledi. Barzani yanlıları Erbil’e çekildi. Kentte büyük panik var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 23:28 - 20/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
Peşmerge'nin roketatarlı saldırıları, Irak ordusunu püskürtmeye yetmedi.
Peşmerge'nin roketatarlı saldırıları, Irak ordusunu püskürtmeye yetmedi.

Erbil-Kerkük arasındaki Altınköprü beldesinde Irak ordusu-Haşdi Şabi güçleri ile Peşmerge-PKK arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Barzani’ye bağlı Peşmerge güçlerinin ve çok sayıda PKK’lı teröristin önceki gün Erbil-Kerkük yolunu trafiğe kapatıp mevzilendiği Altınköprü, gün boyu silah ve top sesleriyle inledi. Kerkük’ü işgalcilerden temizledikten sonra yaklaşık 10 bin kişilik güçle daha kuzeydeki bu beldeye gelen Irak ordusu, çoğunluğunu PKK’lıların oluşturduğu mevzileri dağıttı, yerleşim merkezini de Peşmerge’den temizledi. Böylece Erbil’e giden yolda Peşmerge’nin son kontrol noktası da Irak hükümetine geçti.


O KENTTE DERİN PANİK

Dün sabah 200’e yakın tank ve zırhlı araçla bölgeye gelen Irak güçleri, ani ateşle saldırıya geçti. Bulundukları mevzilerden kısa sürede atılan Peşmerge ve PKK’lıların geride bıraktığı çok sayıda roketatar ve zırhlı araca Irak ordusunca alıkonuldu. Devam eden çatışmalarda Irak ordusundaki bazı zırhlı personel taşıyıcılar da Peşmerge’deki tanksavar silahlarıyla tahrip edildi. Çatışmalarda onlarca kişinin öldüğü, yüzlercesinin de yaralandığı belirtiliyor. Ölü ve yaralılara ilişkin kesin bilanço henüz netleşmedi. 16 Ekim’de Kerkük’ten, dün de Altınköprü’den atılan Barzani yanlıları mecburen Erbil’e çekildi. Irak ordusu ve Haşdi Şabi’nin, Barzani yönetiminin merkezi Erbil’e 20 kilometreye kadar yaklaşmış olması, bu kentte yaşayanlarda paniğe yol açtı. Erbil’de yaşayanlar, Bağdat ordusunun ilerleyişine son verilmesini istiyor. Son gelişmelerin ardından bölge haritası, Barzani kontrolündeki yerler bakımından 2014 öncesine döndü.


BARZANİ KAOSA OYNUYOR

Sözde ‘bağımsız Kürdistan’ hayaliyle 25 Eylül’de korsan referandum düzenleyen Mesud Barzani ise çareyi, ona bağlı medya organlarıyla karapropaganda ve asılsız haberler yayarak halkı sokağa dökmekte buldu. Kerkük başta olmak üzere Sincar, Tuzhurmatu ve Hanekin’de taraftarlarını sokaklara çağıran Barzani özellikle Kerkük’e gönderdiği sivil kıyafetli ajanlarıyla birlikte bölgede iç karışıklık çıkarma planları yapıyor. Rudaw televizyonu ve internet medyası üzerinden ‘ayaklanma çağrısı’nda bulunan Barzani, Kerkük’ün yeniden Peşmerge kontrolüne gireceğini ve belirli mahallelerin şimdiden ele geçirdiğini iddia ediyor.

  • Gazeteciler çatışmanın ortasında
  • Erbil-Kerkük karayolu üzerindeki askeri hareketliliği takip eden basın mensupları dün iki ateş arasında kaldı. Bölgedeki Anadolu Ajansı (AA) ekibi ve Türk gazeteciler, Altunköprü beldesinde kontrolü sağlayan Irak güçlerinin Peşmerge mevzisine saldırısı sırasında çatışmanın ortasında kaldı. Kısa sürede 10’dan fazla havan topunun düştüğü noktada gazeteci grubundan yaralanan olmazken, etrafa saçılan şarapnel parçalarından dolayı AA ekibinin aracı zarar gördü. Gazeteciler daha sonra kendi imkânlarıyla siper alıp önce yaya olarak ardından araçla güvenli bölgeye geçti.
Necef’ten kutlama mesajı

Irak’ta Şiilerin kanaat önderlerinden Ali es-Sistani, güvenlik güçlerinin Kerkük’e girmesini tüm Iraklılar için ‘zafer’ olarak nitelendirdi ve kentte ‘intikam girişiminden uzak durulması’ uyarısı yaptı. Sistani’nin Kerbela’daki temsilcisi cuma hutbesinde Şii liderin mesajını okudu. Sistani mesajında, “Polis ve ordu güçlerinin Kerkük’e girip orada güvenliği sağlaması bir taraf için zafer diğer taraf için kırılma değil. Bu, tüm Iraklılar için zaferdir” ifadelerini kullandı. 

#Irak
#Erbil
#IKYB
6 yıl önce