|

Irak'ta aktivistler ve gazeteciler tehdit altında

Irak'ta idari ve mali yolsuzluğun yaygınlaşmasına karşı düzenlenen gösterileri destekleyen aktivistler ve gazeteciler suikast girişimi ve ölüm tehditleriyle karşı karşıya kalıyor.

Yeni Şafak
07:30 - 2/09/2015 الأربعاء
Güncelleme: 04:31 - 2/09/2015 الأربعاء
AA

Irak'ta devlet kurumlarında idari ve mali yolsuzluğun yaygınlaşmasına karşı düzenlenen gösterileri destekleyen aktivistler ve basın mensupları ülkenin orta ve güney kesimindeki illerde son birkaç gün içinde suikast girişimi ve ölüm tehditleriyle karşı karşıya kaldı.



Aktivistlerden en önemlilerinden biri geçen cumartesi günü kimliği belirsiz kişilerin silahlı saldırısıyla suikaste kurban giden Halid el-Akili idi.



Akili'nin öldürülmesini terör kabul etmeyip cinayet olarak niteleyen İçişleri Bakanlığı, olayla ilgisi bulunduğundan şüphelenilen 3 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.



Aktivist Akili'nin öldürülmesinden bir gün sonra da Basra Aşiretleri Topluluğu Başkanı Şeyh Aziz el-Hilfi'ye suikast girişiminde bulunuldu.Suikast girişiminden yaralı olarak kurtulan Hilfi, olaydan Basra Valisi Macid en-Nasravi'yi sorumlu tuttu.



Sivil aktivistlerden Fedvan el-Vazni de geçen ayın ortalarında Kerbela'nın Selam mahallesinde kendisine makineli tüfeklerle düzenlenen saldırıdan sağ kurtulmuştu.



Basra ilinde son haftalarda düzenlenen gösterilere katılan bazı basın mensupları da kimliği belirsiz kişiler tarafından ölümle tehdit edildi.



Irak Gazeteciler Sendikası ile bağlantılı Irak Basın Özgürlükleri Gözlemevi'nin geçen cuma günü yayınladığı raporda, kimliği belirsiz kişilerin, Basra'daki gazeteciler sendikası binasının avlusuna, devlet kurumlarındaki yolsuzluğa karşı ve reform talebiyle düzenlenen gösterilere hemen hemen her gün katılan Şube Başkanı Haydar el-Mansuri ve sendika üyesi bir kaç kişiyi gösterilere katılmayı bırakmamaları durumunda ölümle tehdit eden broşürler attığı belirtildi.



Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI) da reform talebiyle gösteri düzenleyenlerin hedef alınmaması uyarısında bulunarak, ülkedeki siyasi gruplara göstericileri desteklemeleri ve onları ölümle tehdit eden ve korkutmaya çalışanlara karşı yanlarında olmaları çağrısında bulundu.



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, pazartesi günü yaptığı yazılı açıklamada, göstericileri ve basın mensuplarını sıkıştıran, onlara saldıran ve ölümle tehdit eden kimliği belirsiz yapılanmaların bulunduğu yönünde raporların olduğunu dile getirerek, Irak güvenlik güçlerinin sözkonusu yapılanmalara yasalar çerçevesinde kararlılıkla karşılık vermesi gerektiğini kaydetti.



Kubis, Irak yönetiminin, barışçıl gösterileri provake etmeye ve basın mensuplarını engellemeye çalışan herkesi yargılaması gerektiğini ifade etti.



Irak'taki Bağımsız İnsan Hakları Yüksek Komiserliği de kendilerine aktivistlerin kimliği belirsiz kişiler tarafından ölümle tehdit edildikleri yönünde bilgilerin ulaştığını duyurdu.



Yüksek komiserliğin gösteriler dosyası sorumlusu Asmar eş-Şatri, yüksek komiserliğin gösteriler dosyasını illere yayılan gözlem ekipleri aracılığıyla yakından takip ettiğini söyledi.



Şatri, aktivistlerden birinin ülkenin güneyindeki Misan ilinde uğradığı silahlı saldırı sonucu ayağından yaralandığını ve güvenlik güçlerinin hala saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiğini öğrenemediğini dile getirdi.



Gösterilerin şimdiye kadar olumlu devam ettiğini ve gösterilere müdahale etmeyi gerektiren durum bulunmadığını kaydeden Şatri, Irak'taki gösterilerin daha karmaşık olmasını beklediklerini ancak sivil hareketin taleplerini ifade etme yöntemini barışçıl olarak benimsemesi ve diğer tarafları da bu konuda ikna etmesinin gösterileri karmaşıklıktan uzak tuttuğunu aktardı.



Irak'ta devlet kurumlarında idari ve mali yolsuzluklara karşı gösteriler Şii otorite Ayetullah Ali es-Sistani'nin desteğiyle temmuz ayının sonlarında başlamıştı.



#Irak
#aktivist
#gazeteci
#iç savaş
٪d سنوات قبل
default-profile-img