|

İran meclisi nükleer anlaşmayı onayladı

İran Meclisi'nin, 5+1 ülkeleriyle varılan nükleer anlaşmayı onayladığı belirtildi. Nükleer anlaşma 59 hayır oyuna karşılık 161 evet oyuyla İran Meclisi'nden geçti

Yeni Şafak
13:50 - 13/10/2015 Salı
Güncelleme: 13:52 - 13/10/2015 Salı
AA

İran Meclisi, nükleer anlaşmayı onayladı. 290 kişilik mecliste, nükleer anlaşmanın oylanacağı oturuma 250 milletvekili katıldı. Oturumda anlaşmaya, 161 milletvekili evet, 59'u da hayır oyu verirken 13 milletvekili ise çekimser kaldı. Mecliste bulunan 17 milletvekilinin ise oy kullanmadığı belirtildi. İran resmi haber ajansı İrna'nın haberine göre, meclisin, anlaşmayı onaylarken yabancı denetçilerin ülkenin askeri tesislere erişimlerinin sınırlı olmasını ise şart koştuğu ifade edildi.



İran Meclisi'nden geçen anlaşmanın yürürlüğe girmesi için ülkedeki 12 üyeli Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin de anlaşmaya onay vermesi gerekiyor.



Tahran yönetimi temmuz ayında varılan anlaşmayla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, askeri ve nükleer tesislerine kontrollü girişine izin vermişti.



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya ile Tahran yönetimi arasında 14 Temmuz'da varılan mutabakat ileİran'ın nükleer silah sahibi olmasının önlenmesi amaçlıyor. Anlaşma, İran'ın nükleer programının önemli ölçüde sınırlandırılması karşılığında bu ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılmasını da öngörüyor.



#iran
#tahran
#iran meclisi
9 yıl önce