|

İran sınıra yaklaştı! Jetler alçak uçuş yapıyor

İran, IKBY'nin sınır bölgesinde sabah saatlerinde başlattığı askeri hareketliliği sürdürüyor. Topçu atışlarının ardından tatbikat düzenlendi, jetler alçak uçuş gerçekleştirdi.

Yeni Şafak
16:56 - 24/09/2017 Pazar
Güncelleme: 17:03 - 24/09/2017 Pazar
Arşiv
Arşiv

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kara kuvvetleri tarafından Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) sınırında tatbikat düzenlendi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada, İran'ın kuzeybatısında bulunan ve Irak sınır bölgesi yakınlarında "Muharrem" isimli güvenlik tatbikatının yapıldığını duyurdu.

Ülkenin Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Oşneviye ve Kürdistan eyaletine bağlı Merivan kent kırsalında gerçekleştirilen tatbikatta askeri birliklerin yanı sıra zırhlı araçlar, topçu birlikleri, havan topları, uçak ve helikopterlerin kullanıldığı kaydedildi.

İran'ın savaş uçaklarıyla sınır bölgesinde alçak uçuş yaptığı iddia ediliyor.

Sabah vakti topçu ateşi

İran'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentine bağlı dağlık sınır bölgelerini top atışlarıyla vurduğu belirtildi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, İran topçu birliklerinin özellikle Balekayeti ve Hacı Omeran'a bağlı "Gundejor, Alane, Kunere, Dinoy Gewre, Dinoy Biçuk, Berde Zerde" köylerini aralıksız bombaladığı ifade edildi.

  • Açıklamada, topçu atışlarının herhangi bir kayba yol açıp açmadığına dair bilgi paylaşılmadı.
Ne olmuştu?

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında "seçilen yolun çok riskli olduğunu" kaydederek kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.



#IKBY
#Mesut Barzani
#İran
7 yıl önce