|

Erbil'e havada kapı kapandı! İran duyurdu

İran, IKBY'nin 'referandum' çalışmalarına karşı art arda sıcak gelişmelere imza attı. Sabah saatlerindeki topçu atışlarının ardından, Erbil'den kalkan uçaklara karşı hava sahası kapatıldı. Referandumun yapılması halinde kara sınırlarının da kapatılacağı açıklandı.

Yeni Şafak
15:05 - 24/09/2017 Pazar
Güncelleme: 16:02 - 24/09/2017 Pazar
Arşiv
Arşiv

İran'ın hava sahası Kuzey Irak'tan kalkan tüm uçaklar için kapatıldı.

İran Yüksek Güvenlik Konseyi, Bağdat yönetimin isteği üzerine İran hava sahasını Kuzey Irak'tan kalkan tüm uçaklar için kapattığını duyurdu.


İran Ulusal Güvenlik Yüksek Şurası Sözcüsü Keyvan Husrevi, İran hava sahasının Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) kapandığını duyurdu.

İran yaptığı açıklamada, referandumun yapılması halinde kara sınırları da kapatılacağını ifade etti.


İranlı öğrenciler Haber Ajansı İSNA'ya göre, Husrevi, "İran, Irak merkezi yönetiminin talebi üzerine İran hava sahanlığını Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne kapatmıştır" dedi.

"Referandum yapılırsa kara sınırları da kapatılacak"

Husrevi, "İran'dan Süleymaniye ve Erbil kentlerine ve aynı zamanda hava sahanlığımızdan Irak Kürdistan Bölgesine doğru uçuşlar durdurulmuştur. Referandumun yapılması halinde kara sınırları da kapatılacaktır" açıklamasını yaptı.

Haberde Irak merkezi yönetiminin İran'ın IKBY'ye sınırlarını kapatması talebinde bulunduğu ifadelerine yer verildi.


Sabah topçu atışı

İran'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentine bağlı dağlık sınır bölgelerini top atışlarıyla vurduğu belirtildi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, İran topçu birliklerinin özellikle Balekayeti ve Hacı Omeran'a bağlı "Gundejor, Alane, Kunere, Dinoy Gewre, Dinoy Biçuk, Berde Zerde" köylerini aralıksız bombaladığı ifade edildi.

Ne olmuştu?

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında "seçilen yolun çok riskli olduğunu" kaydederek kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.


#İran
#IKBY
#Referandum
7 yıl önce