|

Irkçı İsrail yalnız kaldı

Ortadoğu ülkelerinden sonra, Avrupa Birliği'nin İsrail ve siyonizm karşıtı politikası sempati topluyor. Rusya, Çin, Afrika ve Güneydoğu Asya ülkeleri İsrail'le aralarına mesafe koyuyor.

Yeni Şafak
00:00 - 5/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 20:27 - 2/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Güney Afrika'nın Durban kentinde devam eden BM Irkçılıkla Mücadele Konferansı'nda İsrail'in ırkçı devlet ilan edilmesi ve siyonizmin ırkçılıkla eşanlamlı olduğuna dair kanaate sonuç bildirgesinde yer verilmesine dair çabalar sürerken, İsrail bütün dünyada yalnızlaşma sürecine girdi.



Ortadoğu'da İsrail karşıtı söylem güçlenip, barış sürecine yönelik umutlar azalırken, Avrupa Birliği'nden Çin'e, Rusya'dan Afrika ve Güney Asya'ya kadar İsrail'e yönelik tepkiler her geçen gün daha da güç kazanıyor. Bu küresel karşı çıkışta İsrail'in yanında sadece ABD, Kanada ve Hindistan kaldı. Durban'da İsrail ırkçılığına karşı blok halinde kendini gösteren karşı çıkışa tahammül edemeyen ABD ve İsrail'in Konferans'tan çekilmesi, siyonizmin bir terör politikası olduğuna dair kanaatin ne denli güç kazandığını gözler önüne serdi. ABD ile İsrail, Irkçılık Konferansı'nı önceki akşam terk etti. Konferansta, 'Siyonizm'in üstün ırk ideolojisine dayandığı vurgulanarak İsrail 'ayırımcılık' ve 'insanlık suçları işlemekle' suçlanmıştı.



AB'nin Ortadoğu politikalarıyla yakından ilgilenmesi ve İsrail'in uyguladığı şiddeti kınaması, bunun yanında Belçika'da İsrail Başbakanı Şaron hakkında insanlık suçundan dava açılmasıyla Tel Aviv yönetiminin etrafında daralmaya başlayan çember, Durban'daki siyonizml karşıtı blokun çabalarıyla İsrail'de paranoyaya neden oldu. Daha önce Almanya ve Fransa'da soğuk karşılanan Şaron, dünkü Moskova ziyaretinde de uyarıldı.



Solana İsrail'de yuhalandı


İsrail yönetimi ise, uyguladığı şiddet ve terör politikasına yönelik bir özeleştiri süreci başlatmak yerine bütün dünyanın Yahudi düşmanı olduğuna, şiddet ve ırkçılık karşıtı söylemlerin antisemitizm olduğuna dair paranoyak tavrını sürdürüyor. Ortadoğu ziyareti çerçevesinde İsrail'de bulunan Avrupa Birliği (AB) Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Kudüs'te dün sabahki intihar saldırısının meydana geldiği yerde incelemelerde bulunduğu sırada, onlarca öfkeli İsrailli tarafından yuhalandı. Onlarca İsrailli, olay yerinde incelemelerde bulunan Solana'ya, "Yahudi karşıtı! Durban'a geri dön" şeklinde bağırdı.



Şaron'a soğuk duş


Resmi ziyaret için Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov ile biraraya geldi. İvanov, İsrail Başbakanı'na Filistinliler ile diyalog başlatma çağrısında bulundu. İvanov'un Şaron'la görüşmesinde, ülkesinin bölgede şiddete son verilmesini ve Ortadoğu Araştırma Komisyonu tarafından sunulan rapordaki tavsiyeler temel alınmak suretiyle krizden çıkmak amacıyla diyalog başlatılmasını istediğini söylediği kaydedildi.



Daha sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şaron ile biraraya geldi. Putin, "Bölgedeki gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Bölgedeki insanların geleceğine ilgisiz değiliz. Onların barış, güvenlik ve huzur içinde yaşamalarını istiyoruz" dedi.



Kudüs'te intihar saldırısı: 1 ölü


Kudüs'ün merkezindeki Hanevim sokağında, dün sabah saatlerinde Bikur Holim Hastanesi yakınlarında meydana gelen intihar saldırısında 1 kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Hastane yetkilileri, yaralananlardan birinin durumunun ağır olduğunu bildirdi. Kudüs Polis Şefi Miki Levi, patlamanın 'çok şiddetli' olduğuna işaret etti. Levi, Yahudi kıyafeti içerisindeki intihar komandosunun iki sınır polisi tarafından durdurulduğunu ve kontrol için kendisine yaklaşıldığı sırada patlamanın olduğunu söyledi. Saldırının sorumluluğunu henüz hiçbir grup üstlenmedi.


#İsrail
#Irkçı
#BM Irkçılıkla Mücadele Konferansı
#Durban
#Güney Afrika
23 yıl önce