|

Irma'nın faturası 290 milyar dolar

ABD’nin Florida eyaletinde dört kişinin ölümüne neden olan ve kuzey batıya doğru ilerleyen Irma Kasırgası’nın faturası ağır oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 12/09/2017 Salı
Güncelleme: 01:19 - 12/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Irma'nın faturası 290 milyar dolar
Irma'nın faturası 290 milyar dolar

Geçtiğimiz haftalarda Teksas’ı harabeye çeviren Harvey Kasırgası ve Irma’nın ABD’ye maliyetinin 290 milyar doları bulacağı belirtiliyor. Bu rakam ABD ekonomisinin yüzde 1,5'ine denk geliyor. Altı milyondan fazla hanenin elektriksiz kaldığı eyalette yağmalama olayları da başladı. Spor malzeme ve elektronik eşya mağazalarını yağmalayan bazı kişilerin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Florida’nın güneyini önceki gün 210 km. hızla vuran kasırganın şiddeti ise kuzey batıya doğru ilerledikçe etkisini yitirdi ve dün sabah saatlerinde kasırganın ‘tropikal bir fırtınaya’ dönüştüğü açıklandı. Irma Kasırgası, pazar akşam saatlerinde 4’üncü kategori hızında saatte 210 kilometre hızla Florida’yı vurmasının ardından, eyaletin kuzey batısındaki 3 milyon nüfuslu Tampa’ya doğru ilerliyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın şiddetinin azaldığını ancak hala tehlikeli olduğunu açıkladı. Tampa'ya doğru ilerledikçe önce 3’üncü sonra 2’nci ve daha sonra 1’inci kategoriye gerileyen kasırganın dün sabah saatlerinde ‘tropikal fırtına’ya dönüştüğü ve rüzgarın hızının saatte 170 kilometreye düştüğü bildirildi. Fırtınayla beraber oluşabilecek ani deniz yükselmelerinin sel tehlikesi oluşturmayı sürdürdüğü belirtilerek sel alarmının halen geçerli olduğu açıklandı. 


Yağmacılar sokakta

Florida’da milyonlarca kişiyi elektriksiz bırakan kasırga sonrası alınan önlemlere rağmen yağmalama olaylarının önüne geçilemedi. Bazı kentlerde yağmalamaları engellemek için gece sokağa çıkma yasağı ilan edilse de spor malzeme ve elektronik eşya mağazalarını yağmalayan bazı kişilerin görüntüleri sosyal medyaya yansıdı. Polis, Miami’de 13 yağmacıyı gözaltına aldığını açıkladı.


Küba’da 10 can aldı

Irma Kasırgası'nın vurduğu Küba’da 10 kişi hayatını kaybetti. Can kayıplarının büyük bölümü, sahilden şehir merkezine doğru birkaç semtin sular altında kaldığı Havana’da yaşandı.

#ABD
#Florida
#Irna
#Kasırga
7 yıl önce