|

İslam İşbirliği Teşkilatı FETÖ'yü terör örgütü ilan etti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın FETÖ'yü terör örgütü ilan ettiğini açıkladı. İİT ülkeleri, 27 Temmuz'da FETÖ'nün terör örgütü olup olmadığını üyelerine sorarak bir oylama yapmıştı.

Yeni Şafak
10:18 - 19/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:27 - 19/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın FETÖ'yü terör örgütü ilan ettiğini açıkladı.



15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'nün terör örgütü üyesi olup olmadığını üyelerine soran İİT'de Mısır hari. tüm ülkeler 'Evet' oyu kullanmıştı.



Suudi Arabistan ve Katar'ın da aralarında bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi de, geçtiğimiz günlerde FETÖ'yü terör örgütü ilan etmişti.






Bakan Çavuşoğlu, İİT toplantısının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hassasiyetlerimizi anlayarak dayanışma gösteren ve FETÖ'yü terör örgütü ilan eden İslam İşbirliği Teşkilatı'na teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.



Çavuşoğlu, Özbekistan'ın başkenti Taşken'te 2 gün boyunca yaptıkları girişim sonucu İİT'nin FETÖ'yü terör örgütü olarak ilan etmesinin "önemli bir milat" olduğunu vurguladı.



Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, İİT'nin 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, İslam dünyası ve Türkiye açısından son derece önemli kararların alınmasıyla sonuçlandı.



Toplantıda, FETÖ'nün Türkiye'de giriştiği kanlı darbe girişimi şiddetle kınanarak, bu örgüte karşı aldığı önlemler desteklendi. Dışişleri Bakanları zirvesinde FETÖ terör örgütü olarak ilan edildi.



Türkiye'nin toplantıda sunduğu ve kabul edilen maddeler arasında, Fetullah Gülen Terör Örgütü, Batı Trakya'daki Müslüman Türk Azınlığı ve Oniki Ada'daki Müslüman nüfus,, Kırım'daki Müslüman Tatarlar, Suriye ve ülkedeki insani kriz, Kıbrıs ve Somali'deki durum ile JASTA (Terörizme Destek Verenlere Karşı Adalet Yasası) konuları bulunuyor.



Suriye konusu da ele alındı


Konseyde alınan kararlarla, terörizmle ve organize suçlarla ortaklaşa mücadele için İstanbul'da kurulacak İİT Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi'nin temel yasasıyla ilgili olarak yapılan çalışmaları takdirle not edildi. Türkiye'de bu çalışmaların tamamlanmasına yönelik düzenlenecek toplantı memnuniyetle karşılandı. Söz konusu merkezin temel yasasının önümüzdeki toplantısında kabul edilmesi öngörüldü.



Bu karar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün evsahipliğinde İstanbul'da, 1-2 Eylül 2016 tarihlerinde, merkezin taslak tüzüğünü görüşmek üzere gerçekleştirilen İİT Güvenlik ve Hukuk Uzmanları Toplantısı'nın raporunu kayda geçirerek, Türkiye'nin önerisinin büyük bir memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Öneriye ve bu yöndeki çalışmalara ciddi bir destek verildi.



  • Toplantıda diğer önemli bir husus ise Amerikan Kongresi'nin kabul ettiği JASTA (Terörizme Destek Verenlere Karşı Adalet Yasası) konusunda Türkiye'nin aktif tutumu çerçevesinde sunduğu karar tasarısının büyük bir destekle kabul edilmesi oldu.
  • Bu karar, ABD Kongresi'nin geçirdiği yasanın ülkelerin egemenlik ve bağışıklıklarına ilişkin temel uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, yasayı kuvvetle kınamakta ve Amerikan hükümetinden uluslararası güvenlik ve barış yararına bu yasanın iptal edilmesini talep etti.

Türkiye, 13-14 Ekim 2016 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen İslam Dünyasında Sendikacılık Uluslararası Sempozyumu'nda alınan kararlar çerçevesinde, İİT bünyesinde Sendikalar konusunda işbirliğini güçlendirecek bir mekanizmanın kurulması konusunu da İİT gündemine getirdi.



Yapılan görüşmeler sonucunda, bu konudaki karar tasarısının gelecek yıl yapılacak İİT Çalışma Bakanları Konferansına ve Dışişleri Bakanları Konseyine karar tasarısı sunacağı toplantı raporunda kayda geçirildi.



İslam Ülkeleri arasında savunma sektörü ve teknolojisi konularında işbirliği yapılması da gündeme getirildi. Görüşmeler sonucunda Türkiye'nin böyle bir işbirliğinin çerçevesi ve hedefleri konusunda üye ülkelerin değerlendirmesi için kapsamlı bir çalışma yaparak gelecek yılki toplantıya karar tasarısı sunması öngörülüyor. Türkiye'nin bu yöndeki planı ve karar tasarısı toplantı raporunda kayda geçirildi.



Türkiye'nin Kırım konusundaki karar tasarısı da ittifakla kabul edildi. Türkiye'nin Suriye ve ülkedeki insani kriz ile Somali'deki durum konusundaki karar tasarıları da tartışılarak kabul edildi.







#İslam İşbirliği Teşkilatı
#Dışişleri Bakanlığı
#Mevlüt Çavuşoğlu
7 yıl önce