|

İsmail Haniye 'Liman açılırsa ambargo biter' demişti

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye, geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak'a yaptığı özel açıklamada Türkiye-İsrail görüşmelerini değerlendirmişti. 10 Haziran günü gazetemizde yayınlanan Yasemin Asan imzalı söyleşide Haniye, "Bizim için en önemli nokta liman meselesidir. Liman açılırsa Gazze'de ambargo bitmiş olur" demişti​​.

Yeni Şafak
01:10 - 27/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:22 - 27/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye.
Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye.

Türkiye ve İsrail arasında Roma'da yapılan ve bugün tarafların maddeler üzerinde anlaştığı açıklamaları üzerine gözler Gazze'deki Hamas yönetimine çevrildi. Hamas'ın Türkiye'nin sunduğu şartlar üzerine İsrail ile anlaşmaya varmasına ilişkin tavrını ise Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye, geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak'a açıklamıştı.



İsmail Haniye, 10 Haziran günü gazetemizde yayınlanan Yasemin Asan imzalı söyleşide Türkiye-İsrail görüşmelerini değerlendirerek, "Eminiz ki bu görüşmeler sonunda en azından ambargo tamamen kırılmasa da hafifleyecektir. Bizim için en önemli nokta liman meselesidir. Liman açılırsa Gazze'de ambargo bitmiş olur" demişti.



İşte o röportajdan bazı bölümler:



BİZ İSRAİL'LE GÖRÜŞMEYİZ


Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme görüşmelerinde biz Türkiye'nin siyasi kararına karışmayız, çünkü Türkiye özgürdür. Türkiye'nin bir görüşü ve duruşu bulunuyor. Türkiye görüşmelere devam ediyor. Stratejik bir yol izleyecektir. Ambargo konusunda Türkiye'ye güveniyoruz. Hamas olarak İsrail ile görüşme yapmayız. Bu bizim duruşumuz. Türkiye özgürdür ve istediği ülke ile görüşebilir. Türkiye-İsrail ilişkisi yeni bir ilişki değil, geçmişi var. Türkiye ambargoyu kırmak için kararlıdır ve bu sorumluluk bilinci ile hareket ediyor.







ANKARA MASADA DAHA GÜÇLÜ


Bunu kendine hem insani olarak hem de İslami olarak görev görüyor. Bu yaklaşımı hoş görüyoruz. Biz inanıyoruz ki Türkiye'nin duruşu ile İsrail'in tutumunda bir yumuşama olacak. Müzakereler esnasında Türkiye masada daha güçlü. Eminiz ki bu görüşmeler sonunda en azından ambargo tamamen kırılmasa da hafifleyecektir. Bizim için en önemli nokta liman meselesidir. Liman açılırsa Gazze'de ambargo bitmiş olur.



GAZZE DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK


Ambargo kalkarsa Gazze çok başarılı bir yere gelecektir. Gazze dünyaya örnek bir ülke olacaktır. Biz ambargo altında yaşamamıza rağmen büyük adımlar attık ve büyük projeler gerçekleştirdik. Gazze halkına gelecek 40 yıla yönelik hizmet sunduk. Okul, hastane, yollar, üniversiteler, siteler yapıldı. Gelen her bir kuruşu doğrudan halkın hizmetine sunuyoruz. Bizim liman ve havalimanımız olursa büyük projeler hayata geçecek. Ulaşım kolaylığı ile birlikte işçiler gidip gelebilir. O zaman da işsizlik kalkacak. Ambargonun kalkması ile büyük projeleri gerçekleştireceğiz.





#İsmail Haniye
#Gazze
#Ambargo
#İsrail
#Türkiye
8 yıl önce