|

'İsrail 51'inci eyalet olarak Amerika'ya taşınsın'

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi milletvekillerinden Naz Şah'ın İsrail'in politikalarını Nazi sitemine benzetmesi ve "İsrail Filistin sorununa çözüm: İsrail, ABD'ye taşınsın" yazılı bir haritayı sosyal medya hesabından paylaşarak altına "Sorun çözüldü" yazmasının ardından başlayan tartışmalar büyüdü. Şah'ın parti üyeliği, paylaşımındaki İsrail'le ilgili yorumları nedeniyle askıya alındı.

Yeni Şafak
11:15 - 28/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:17 - 28/04/2016 Perşembe
Diğer
Naz Şah, İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi milletvekillerinden.
Naz Şah, İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi milletvekillerinden.

Naz Şah, milletvekili olmadan önce yayımladığı bu mesajlarından birinde İsrail'in Amerika'ya taşınması gerektiğini söylüyor.



BBC'de yer alan habere göre, Şah, yoğun eleştiri aldığı belirtilen Facebook mesajları nedeniyle özür diledi. Ancak parti yönetimi, hakkında başlatılan soruşturma tamamlanıncaya kadar Şah'ın parti üyeliğinin askıya alınmasına karar verdi.



Parti lideri Jeremy Corbyn, "hakaretamiz ve kabul edilemez" olarak nitelediği mesajları için Şah'ı uyarmıştı.





ABD'nin 51'nci eyaleti


Başbakan David Cameron da Şah'ın üyeliğinin askıya alınmasını istemişti.



Şah 2014'teki Facebook mesajında içinde İsrail'i ABD'nin sınırları içinde gösteren "İsrail Filistin sorununa çözüm: İsrail, ABD'ye taşınsın" yazılı bir harita paylaşmış, altına da "Sorun çözüldü" demişti.



Mesajda ABD'nin, 51'nci eyaleti olarak İsrail'i tümüyle alabilecek kadar çok toprağı olduğu, bu yolla Filistinlilerin "hayatlarını ve topraklarını" geri alabilecekleri yorumu yapılıyor.



İngiliz milletvekili, Amerikalıların İsrailleri hoş karşılayacaklarını, "taşınma masraflarının" ABD'nin İsrail'e yaptığı üç yıllık askeri yardımın tutarından daha az olacağını söylemişti.



Şah bir başka mesajında İsrail'in politikalarını Nazi lideri Adolf Hitler'in politikalarına benzetmişti.



#Naz Şah
#İsrail
#Amerika
8 yıl önce