|

İsrail başbakanı gibi konuştu

Dünyadan yükselen uyarılara kulak tıkayan ABD Başkanı Donald Trump, kaosun fitilini ateşledi. Trump, işgalci İsrail’in tüm tezlerini sıralayarak “Kudüs, İsrail’in başkentidir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:55 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Trump Kudüs konusundaki imzayı attıktan sonra basın mensuplarına gösterdi.
Trump Kudüs konusundaki imzayı attıktan sonra basın mensuplarına gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump, başta İslam dünyası olmak üzere AB ve birçok uluslararası kuruluşu hiçe sayarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı aldı. Ortadoğu’da yeni şiddet dalgasının pimini çeken Donald Trump, dün Beyaz Saray’da saat 21:00 basın karşısına çıkarak kararını açıkladı. Konuşmasında ağırlıklı olarak İsrail tezlerine yer veren Trump, şehrin İslam kimliğini ise bir cümle ile geçiştirdi. Trump şunları söyledi:

“KARAR GEÇ BİLE KALDI”

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımanın zamanı geldi. Bugünkü açıklamam İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara yeni bir yaklaşımdan ibarettir. Daha önceki ABD başkanları Kudüs’ü başkent olarak tanımadı. Başkanlar, Kudüs’ün tanınmasının geciktirilmesinin barışı ilerleteceğini düşündü. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımanın vakti gelmiştir. Önceki ABD Başkanları Kudüs’ü başkent olarak kabul etme kararını seçim vadi olarak kullandıklar ancak bunu gerçekleştirmediler. Ben bugün bunu gerçekleştiriyorum. Bu kararı vermenin ABD’nin çıkarları doğrultusunda olduğunu, İsrail ve Filistin arasındaki barış içinde en doğru adım olduğuna düşünüyorum Kudüs kararı çok önce verilmesi gerekli bir karardı.


TAŞININ TALİMATI VERDİ

Sürdürülebilir uzun vadeli bir barış için en doğru karar olduğunu düşüyorum. İsrail, tüm egemen ülkeler gibi kendi başkentine karar vermekte özgürdür. Bunun bir gerçek olarak kabul edilmesi barış için gerekli bir adımdır. Kudüs modern İsrail hükumetinin evidir. İsrail parlamentosu bu kenttedir. Bunun yanı sıra İsrail’in yüce mahkemesi bu kenttedir. Aynı şekilde başbakanın ve Cumhurbaşkanının resmi konutları bu kenttedir. Birçok hükumet kurumunun binaları bu kenttedir. Bugün verdiğimiz kararla Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyoruz. Bu sadece gerçekleri kabul etmektir. Bu yapılması gereken bir şeydir. İşte bu sebeple de Dışişleri Bakanlığına Tel Aviv’deki ABD büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması hazırlıklarına başlaması talimatını veriyorum.

22 SENEDİR ERTELENİYORDU

ABD yönetiminin, 1995’teki Kudüs Büyükelçilik Yasası’na göre İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması öngörülüyordu. Ancak söz konusu yasa 22 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama’nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir “ulusal güvenlik” gerekçesiyle erteleniyordu.

  • ABD’liler taşınmaya karşı!
  • ABD kamuoyunun Tel-Aviv’deki ABD büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasına karşı olduğu ortaya çıktı. Washington merkezli Brookings Enstitüsü uzmanlarından Shimbley Telhami’nin gerçekleştirdiği ankete göre, Amerikalıların yüzde 63’ü Büyükelçiliğin Kudüs’e taşınmasına karşı çıkarken, halkın sadece yüzde 31’i böyle bir adıma onay veriyor.


#Kudüs
#ABD
#Filistin
#İSrail
6 yıl önce