|

İsrail çözümü baltalıyor

İşgalci güç İsrail, Filistin’de yasa dışı yerleşimler kurarak, dünyanın gözü önünde çözümü baltalayacak adımlar atıyor. BM Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, İsrail’in özellikle Doğu Kudüs’te yasa dışı yerleşim inşaatına hız verdiğine dikkat çekti. FKÖ Genel Sekreteri Ureykat ise dünyaya çağrı yaparak İsrail’in işgal politikalarına son verilmesini istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:34 - 27/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Yasa dışı yerleşimler Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da işgali genişletti
Yasa dışı yerleşimler Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da işgali genişletti

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov İsrail’in yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin “yıl boyunca yüksek oranda devam ettiğini” söyledi. Mladenov, BM Güvenlik Konseyi'ne Kudüs’ten video konferans yoluyla katılarak üye ülkeleri bilgilendirdi. İsrail’in Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm yerleşim faaliyetlerine devam ederek yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğine dikkati çeken Mladenov, “İsrail’in yasa dışı yerleşim birimlerini artırmaya devam etmesi iki devletli çözümü giderek ulaşılamaz hale getiriyor” ifadelerini kullandı. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat ise yazılı bir açıklama ile Filistin yönetiminin İsrail’in ihlallerine “seyirci kalmayacağını” belirtti. Öte yandan Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim birimlerinden Har Adar’da üç güvenlik görevlisi saldırı sonucu öldürüldü. İsrail askerlerinin açtığı sonucu Filistinli olduğu belirtilen saldırgan da vuruldu.

DOĞU KUDÜS’TE YOĞUNLAŞMA

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü, BMGK’ya Kudüs’ten video konferans yoluyla katılan Nickolay Mladenov İsrail’in yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin iki devletli çözümü giderek ulaşılamaz hale getirdiğini açıkladı. Haziran ve Eylül ayları arasında yerleşim faaliyetleri çalışmalarının çoğunlukla Doğu Kudüs’te yapıldığını ifade eden Mladenov, İsrailli yetkililerin ise yerleşim faaliyetlerini destekleyen kışkırtıcı söylemler kullanmaya devam ettiğini belirtti. Mladenov, Batı Şeria’da ve Doğu Kudüs’te ise Filistinlilere ait evlerin ve okulların yıkılmaya devam ettiğini ve 2017’nin başından beri 344 binanın yıkıldığını söyledi. İşgal altındaki Doğu Kudüs’te 200 bin, Batı Şeria’da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor. Dünyanın tepkisine rağmen İsrail bu yasa dışı yerleşim birimlerini genişletmeye devam ediyor.



SEYİRCİ KALMAYIZ

FKÖ Genel Sekreteri Saib Ureykat ise yazılı oalrak yaptığı açıklamayla Filistin yönetiminin İsrail’in ihlallerine “seyirci kalmayacağını” açıkladı. Ureykat, İsrail’in Batı Şeria’da 2 bin yeni Yahudi yerleşim birimi inşa etmeyi planladığının ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, “Filistin yönetimi İsrail suçları ve ihlalleriyle mücadele için her türlü siyasi ve diplomatik mekanizmaları kullanacaktır. Nitekim hali hazırda işgal devletinin hesap vermesi için atılacak adımlar belirlenmektedir” ifadelerini kullandı. Uluslararası camiada İsrail’e göz yumulduğuna dikkati çeken Ureykat, açıklamasında “Filistin yönetimi İsrail’in ihlallerine seyirci kalmayacaktır” ifadesine yer verdi. Ureykat, İsrail’in uluslararası hukuka saygı göstermesi ve Yahudi yerleşim birimleri faaliyetlerinin önüne geçilmesi için uluslararası toplumu pratik ve somut adımlar atmaya çağırdı. 

  • Batı Şeria’da silahlı saldırı: 4 ölü
  • İşgal altındaki Batı Şeria’da düzenlenen silahlı saldırıda 3 İsrailli güvenlik görevlisi ve Filistinli olduğu belirtilen bir saldırganın öldüğü bildirildi. İsrail polisinden yapılan açıklamada, yasa dışı yerleşim birimi Har Adar’da düzenlenen silahlı saldırıda 3 İsrail güvenlik görevlisi öldü. Saldırıda bir İsrailli de ağır yaralandı. Polisin, saldırıya karşılık vererek saldırganı vurduğu belirtildi. İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet, saldırıyı gerçekleştiren kişinin 37 yaşındaki Nemr Mahmud Ahmed el-Cemel olduğunu açıkladı. Fetih Hareketi Hazırlık ve Organizasyon Komisyonu Basın Ofisi Başkanı Munir Cakut ise saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “İşlenen tüm işgal suçlarına Filistin’in verdiği tepkilerden İsrail sorumludur. İşgalci gücün halkımıza yönelik uygulamaları ve ihlalleri şiddetin devam etme nedenidir.” ifadelerini kullandı.

Gazze’de yeni dönem başladı

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, “Hükümet, Gazze’deki görevi teslim almaya, sorumluluklarını bir kesinti olmaksızın aktif ve kapsamlı bir şekilde yerine getirmeye başladı.” açıklamasını yaptı. Hamdallah, hükümetin, sınır kapılarının teslimi, güvenlik, devlet daireleri, ayrılığın olumsuz etkilerinin iyileştirilmesi, medeni ve idari konular gibi meselelerle ilgilenecek bakanlık komiteleri oluşturma kararı aldığını söyledi.

#İsrail
#Filistin
#Batı Şeria
7 yıl önce