|

İsrail damgalandı

Güney Afrika'daki, BM Irkçılıkla Mücadele Konferansı devam ediyor. 3 bin sivil kuruluş İsrail'i Irkçı devlet olarak kabul etti. Afrikalı liderler, eski sömürge ülkelerine sert çıktılar.

Yeni Şafak
00:00 - 3/09/2001 Pazartesi
Güncelleme: 18:07 - 31/05/2016 Salı
Yeni Şafak

Güney Afrika'nın Durban kentinde yapılan Dünya Irkçlıkla Mücadele Konferansı çerçevesinde toplantı yapan binlerce sivil toplum kuruluşu (NGO), İsrail'i "ırk ayrımcısı" bir devlet olarak nitelendirdi. NGO Forumu'nun sonuç bildirisinde, İsrail "savaş suçları, soykırım ve etnik temizliği içeren sistematik ırkçı suçlar işlemekle" suçlandı. Bildiride, "insanlığa karşı suç olarak İsrail'deki ırk ayrımcılığı biçiminin, ayrımcılık ve insani olmayan eylemler şeklinde kendini gösterdiği" belirtildi. Üç bin sivil toplum kuruluşunun katıldığı toplantıda benimsenen bildiri, Yahudi grupları şoke etti ve İsrail delegeleri bildiriyi protesto etti. İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, yaptığı açıklamada, sivil toplum kuruluşlarının bildirisini, nefreti ve Yahudi düşmanlığını teşvik olarak nitelendirdi. Peres, gazetecilere açıklamasında, "Bu, hiçbir şeyi göz önünde tutmadan, nefretin, anti semitizmin ve anti siyonizmin patlak vermesidir" diye konuştu. Durban'daki bir ABD yetkilisi ise "Bundan son derece rahatsızız" dedi. BM tarafından düzenlenen ırkçılık karşıtı konferansa 153 ülke iştirak ediyor. Sivil kuruluşlar, konferansa katılan devletlerin de İsrail aleyhine karar alması için baskı yapıyorlar.



Afrikalı liderler sert çıktı


Güney Afrika'nın Durban kentinde yapılan Irkçılıkla Mücadele Konferansı'na katılan Afrika liderleri, Batılı ülkelerden, kölecilik ve sömürgeciliğin yol açtığı tahribat için özür dilemelerini istediler. Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo, özür dilenmesinin, Afrikalılar'a karşı yapılan yanlışın tanınması ve böyle bir mezalimin bir daha asla olmayacağı sözünün verilmesi anlamına geleceğini söyledi. Togo Devlet Başkanı Gnassinghbe Eyadema da, köle ticareti ve sömürgeciliğin korkunç olduğunu belirterek, Afrika ülkelerinin borçlarının iptali dahil tazminat istediklerini söyledi. Cape Verde Devlet Başkanı Pedro Rodrigues Peres da, Afrika için gönüllü tazminat ve mali destek istedi.



"Irkçılık, ruh hastalığıdır"


Güney Afrika eski Devlet Başkanı Nelson Mandela, Johannesburg'dan televizyon bağlantısıyla 6 bin delegeye hitap ederek "ırkçılığın akıl ve ruhun hastalığı olduğunu" söyledi. Mandela, ortadan kaldırılması gereken bir bulaşıcı hastalık olan ırkçılığın "herhangi bir bulaşıcı hastalıktan daha çok kişinin ölümüne yol açtığını, dokunduğu herkesi insanlıktan uzaklaştırdığını" belirtti. Mandela, prostat kanseri tedavisi gördüğü için konferansa katılamamıştı.



Eski sömürgeler adına özür


Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, konferansta, eski sömürge efendiler adına özür dileyen ilk devlet adamı oldu. Fischer, yaptığı konuşmada, Afrika'da eski sömürgeci ülkelerden biri olan ve dünya tarihinde ırkçı politikanın en azılılarından birini Hitler zamanında uygulamış olan Almanya adına, Afrika'nın tüm ülkelerinden özür diledi. Fischer, konferansın ikinci gününde kürsüden yaptığı konuşmada, "Federal Almanya Cumhuriyeti adına söylemekteyiz, suçu kabul etmek, kurbanların ve onların nesillerinden gelenlerin onurlarını onarmanın bir yoludur" dedi. 19. yüzyıla kadar 400 yıl boyunca Afrikalılar, Batılı sömürgeci devletler tarafından Kuzey ve Güney Amerika'ya köle olarak taşındı. Köleler, ahşap teknelerin güvertelerine üst üste yan yana diziliyor, çoğu zincirleniyor, dışkıları varılan limanda sirkeli su fıçılarıyla yıkanıyordu. İngiltere, Fransa, Belçika ve Almanya, Afrika'yı iliğine kadar sömüren ülkelerdendi. Eski sömürge ülkeleri Portekiz ve İspanya, Amerika Kızılderilileri'ni katletti, kıtayı, tanımadığı bir sürü hastalıklara sürükledi. Bu arada, Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, BM Irkçılık Konferansı'nda, İsrail ve kölelik hakkındaki sert tartışmalarda ortamı gerdi. BM Genel Sekreteri'nin "sakin olun" çağrıları sonuçsuz kaldı. Castro, yaptığı konuşmada, "zengin ve savurgan" gelişmiş ülkelerin kölelik mağdurlarının acılarını tazmin etmek ve İsrail'in, bütün dünyanın şaşkınlıkla izlediği, Filistin halkına yönelik sürdürülmekte olan soykırıma son vermek zorunda olduklarını ilan etti.


#Güney Afrika
#BM Irkçılıkla Mücadele Konferansı
#İsrail
23 yıl önce