|

İsrail Filistin'de 36 dönüm tarım arazisine el koydu

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 36 dönümlük tarım arazisine daha el koydu. İsrail, altında tuttuğu bu bölgeden ekonomik olarak da yararlanıyor.

Yeni Şafak
12:37 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:44 - 12/10/2017 Perşembe
AA
Arşiv
Arşiv

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da 36 dönümlük tarım arazisine el koyduğu bildirildi.

Ürdün Vadisi'ndeki Yahudi Yerleşim Birimleri Dosyası Başkanı Mu'taz Bişara, el konulan tarım arazilerinin Filistinli çiftçilere ait olduğunu söyledi.

Bişara, "İsrail ordusu, bugün Ürdün Vadisi'nin kuzeyindeki Badara bölgesinde yaşayan çiftçilere 36 dönümlük araziye el konulduğu yönündeki kararı bildirdi. Çiftçilerin elinde bu toprakların tapuları var ve onlarca yıldır buralarda zirai faaliyet yürütüyorlar. Bu el koyma kararının amacı Yahudi yerleşimcilerin lehine Filistinlileri buralardan sürmektir." ifadelerini kullandı.

İsrail ordu sözcülüğünden bir yetkili, "konuyla ilgili bilgisi olmadığını" söyledi.

  • İşgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ürdün Vadisi'nde yaklaşık 10 bin Filistinli yaşıyor. Bu bölgedeki Filistinliler geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor.
Ürdün Vadisi'nin yüzde 80'ni kontrol altında

İsrail ordusu, yasa dışı 21 Yahudi yerleşim biriminin bulunduğu Ürdün Vadisi'nin yüzde 80'ninden fazlasını kontrolü altında tutuyor.

İşgal altında tuttuğu bu bölgeden ekonomik olarak yararlanan İsrail, buranın kendileri için güvenlik açısından da önemli olduğunu ve Filistin tarafıyla bir çözüm anlaşmasına varılsa bile buradaki askeri varlığını devam ettireceğini ifade ediyor.

İşgal ve abluka sürüyor

Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den bu yana İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İnşa ettiği duvarla bu iki bölgeyi birbirinden ayıran İsrail, Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Doğu Kudüs'e geçişini engelliyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre, bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

#Filistin
#İsrail
#tarım arazilerine el konulması
7 yıl önce