|

İsrail 'Filistinlilerin naaşlarını' alıkoyamayacak

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün İsrail Yüksek Mahkamesi'ne yaptığı "naaş" itirazı sonuç verdi. Bundan böyle işgalci İsrail, Filistinlilerin naaşlarını alıkoyamayacak ya da rakamlar mezarlığına defnedemeyecek.

Yeni Şafak
22:35 - 14/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 22:45 - 14/12/2017 Perşembe
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

İsrail Yüksek Mahkemesinin, "öldürülen Filistinlilerin naaşlarının alıkonulması ya da rakamlar mezarlığına defnedilmesini" yasakladığı bildirildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Esir İşleri Heyetinden avukat Muhammed Mahmud yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Yüksek Mahkemesinin, Filistinli şehit ailelerinin, yakınlarının naaşlarının kendilerine teslim edilmesiyle ilgili itirazını kabul ettiğini belirtti.

Mahmud, mahkemenin, "Filistinlilerin naaşlarının İsrail makamları tarafından alıkonulması ya da rakamlar mezarlığına defnedilmesini yasakladığını ve cenazelerin ailelerine teslim edilmesine hükmettiğini" kaydetti.

İsrail yönetimine 6 ay mühlet

Mahkemenin, naaşların alıkonulmasını meşrulaştıracak bir kanun çıkarması için İsrail yönetimine 6 ay mühlet tanıdığına dikkati çeken Mahmud, bu süre içinde kanun çıkmaması durumunda da halihazırda alıkonulan naaşların ailelerine teslim edilmesine karar verdiğini vurguladı.

Mahkemede ayrıca İsrail makamlarının, bu konuda bağlayıcı bir karar bulunmaksızın naaşları alıkoyma hakkı olmadığı kaydedildi.

İsrail ordusu, askerlerine saldırı girişiminde bulundukları gerekçesiyle ateş açarak öldürdüğü bazı Filistinlilerin cenazelerini alıkoyuyor. İsrail hedeflerine yönelik saldırılara katıldığı iddia edilen yüzlerce Filistinlinin cenazesi de ismi yazılmaksızın numaralandırılıp "rakamlar mezarlığı" adı verilen yerlere defnediliyor.

#Filistin
#İsrail
6 yıl önce