|

İsrail savaş suçunu inkar ediyor

İsrail, geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında ordusunun savaş suçu işlediğine ilişkin elinde delilleri bulunduğunu açıklayan Uluslararası Af Örgütü'nün (AMNESTY) raporuna tepki gösterdi.

Yeni Şafak
21:10 - 29/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 18:16 - 29/07/2015 Çarşamba
AA

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Raporu okuyan kişi, İsrail'in kendisiyle savaştığı düşüncesine kapılabilir. Çünkü, raporda Hamas ve diğer terörist grupların askeri faaliyetlerine neredeyse hiç değinilmiyor" denildi.



Raporda takip edilen metodun, örgütün mesleki kriterlerine ciddi sorular yöneltilmesine sebep olabileceğine vurgu yapılan açıklamada, raporda, Filistinlilerin teyit edilmemiş ifadelerine dayanan iddiaların da yer aldığı kaydedildi.



Raporda, örgütün uluslararası kanunları yanlış anladığını gösterdiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:



"Örgüt, İsrail ordusunun 'ayrım yapmaksızın güç kullandığını' iddia ediyor. Bu iddia da sivillerin ölümüyle sonuçlanan trajik neticelere işaret ediyor. Ancak, yapılan bu neticelendirme uluslararası kanunlara dayanmıyor ve örgütün İsrail karşıtı siyasi eğilimini yansıtıyor."



Hamas'tan rapora övgü


Öte yandan, Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada ise rapordan memnuniyet duyulduğu ifade edildi.



"Bu delilleri Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) sunmada acele edilmesi gerek" denilen açıklamada, rapor gereği Filistin halkına yönelik işlediği tüm suçlar için İsrailli yöneticilerin yargılanması ve bu alanda uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiği kaydedildi.



Uluslararası Af Örgütü, bugün yayımladığı raporda, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde bir askerinin alıkonulmasının ardından İsrail'in ateşkes sırasında intikam almak için savaş suçu işlediğini ve bunu belgeleyen yeni delillerinin bulunduğunu açıklamıştı.



İsrail ordusunun 2014'ün Ağustos ayında Refah kentinde intikam amaçlı saldırılar düzenlediği ve 135 sivilin hayatını kaybettiği aktarılan raporda, "Kara cuma: Refah'ta katliam" başlığı kullanılmıştı.



Raporda ayrıca, "İsrail'in esir asker operasyonunu başarısız kılmak için Refah'taki yerleşim bölgelerine yoğun saldırılar düzenlediği sırada savaş suçu işlediğine ilişkin güçlü deliller var" ifadelerine yer verilmişti.



#israil
#gazze
#Uluslararası Af Örgütü
9 yıl önce