|

"İsrail yüzünden batma tehlikesi geçirdik"

İsrail Meclisindeki Arap milletvekillerden Basil Gattas, Gazze'deki ablukayı delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'na İsrail askerlerinin binmesiyle batma tehlikesi geçirdiklerini söyledi.

Yeni Şafak
23:01 - 30/06/2015 Salı
Güncelleme: 20:05 - 30/06/2015 Salı
AA

Kendisi de Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'ndan "Marianne" adlı teknede olan Gattas, İsrail'in kuzeyindeki Nasıra şehrinde, “Gazze'ye Özgürlük Filosu üzerindeki ablukayı kırın” başlığıyla bir basın toplantısı düzenledi.



İsrail askerlerinin 100 kilometre açıkta uluslararası sularda tekneye müdahale ettiğini belirten Gattas, “Tekneye dokunmaya bile hakları yoktu” dedi.





İsrail askerlerinin gece saat 1 sularında tekneye müdahale ettiklerini kaydeden Gattas, “Çok sayıda İsrail askerlerinin tekneye binmesiyle batma tehlikesi geçirdik” diye konuştu.



“İsrail askerlerinin adam kaçırma ve korsanlık eylemi Aşdot limanına varana dek 20 saat sürdü” ifadesini kullanan Gattas, limanda ise sorgulama sürecinin başladığını söyledi.



Teknede bulunan herkesin, İsrail askerlerinin “teslim olun” çağrısını reddettiğinin altını çizen Gattas, “Tekneye binmeden önce bir İsrail müdahalesi esnasında nasıl davranacağımızı çalışmıştık. Askerlere, 'emirlerine uymayacağımızı' söyledik. Bunun üzerine İsrail askerleri tekneyi bastı” ifadelerini kullandı.



Aşdot limanındaki sivillere kapalı olan askeri üsse getirildiklerinde sorguya tabi tutulduklarını kaydeden Gattas, şöyle devam etti:



“Üstümüzü aradılar ve şahsi telefonlarımızı bile aldılar. Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'yi görmek ve durumunun iyi olduğundan emin olmak istedim ve bunun için İsrailli askeri yetkililerle tartıştım. Bu esnada ülkesine gönderileceğini öğrendim."



İsrail'e yönelik uluslararası baskının sürmesi gerektiğini belirten Gattas, İsrail meclisi Knesset'teki haklarının elinden alınmasından da korkmadığını belirtti.



İsrail ordusu, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'ndan "Marianne" adlı tekneye uluslararası sularda müdahale etmişti.



Marzuki ve İsrail Meclisindeki Arap milletvekillerden Basil Gattas'ın da bulunduğu Marianne isimli tekne, Tel Aviv yönetimi tarafından dün İsrail'in Aşdot limanındaki donanma üssüne çekilmişti.






#israil
#gazze
#aşot
9 yıl önce