|

İstifa eden Sarkozy'nin yerine Laurent Wauquiez seçildi

Fransa'daki son seçimlerde başarısız olan Cumhuriyetçiler Partisinin yeni genel başkanı Wauquiez oldu.

Yeni Şafak
23:37 - 10/12/2017 Pazar
Güncelleme: 23:39 - 10/12/2017 Pazar
AA
Sarkozy'nin yerine gelen Wauquiez
Sarkozy'nin yerine gelen Wauquiez

Nicolas Sarkozy'nin istifası ile boşalan Fransız merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) genel başkanlığına Laurent Wauquiez seçildi.

Partiye üye 234 bin 556 kişinin oy verebildiği başkanlık seçimleri için ülke genelindeki parti merkezlerinde cumartesi akşamından itibaren başlayan oy kullanma işlemleri sona erdi.

Parti Yüksek Otoritesi Başkanı Anne Levade, yüzde 42,46 oranında gerçekleşen katılım sonrası yapılan oy sayımına göre Wauquiez'in yüzde 74,64 ile partinin genel başkanı seçildiğini duyurdu.

Genel başkanlık yarışına katılan diğer adaylar Florence Portelli'nin yüzde 16,11 ve Mael de Calan'ın ise yüzde 9,25 oranlarında oy aldıkları bildirildi.

Sonuçların açıklanmasından sonra konuşma yapan Wauquiez, "Sağ geri döndü. Kaybetmiş, bölünmüş ve Fransız halkını üzmüştük. Hep beraber bu sayfayı çevirmeyi istiyorum. Fransa'nın sağa ihtiyacı var ve hatalarımızdan ders çıkarıp her şeyi yeniden kuracağız." ifadelerini kullandı.

42 yaşındaki Wauquiez, Auvergne-Rhone-Alpes Bölgesi Başkanlığını yürütüyordu.

Fransa siyasetinde güçlü bir gelenekten gelen Cumhuriyetçiler, Halk Hareketi Birliğinin (UMP) isim değiştirmesiyle oluşmuştu. Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın uzun yıllar liderliğini yaptığı merkez sağ, daha sonra Nicolas Sarkozy'nin başkanlığı ile bir dizi değişikliğe gitmişti.

Parti, bu yılki cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçim çalışmaları sırasında büyük kriz yaşamıştı. Partiden cumhurbaşkanlığı adaylığını, önceki genel başkan Sarkozy'ye karşı yarışan François Fillon kazanmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Fillon, ilk turda Emmanuel Macron ve Marine Le Pen'in gerisinde kalarak elenmişti.

#Cumhuriyetçiler Partisi
#Fransa
#Sarkozy
6 yıl önce