|

İtalya'dan Mısır'a işbirliği çağrısı

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Mısır’da geçen ocak ayında şüpheli şekilde ölen İtalyan öğrenci Giulio Regeni’nin ölüm nedeninin aydınlatılması için Mısır’a daha fazla işbirliği yapması gerektiği uyarısında bulundu. Gentiloni, "Sadece gerçeğe ulaştığımızda duracağız" dedi.

Yeni Şafak
14:55 - 5/04/2016 Salı
Güncelleme: 12:04 - 5/04/2016 Salı
AA

İtalyan Parlamentosu'nun üst kanadı Senato'da, Regeni hadisesiyle ilgili konuşan Bakan Gentiloni, konuyla ilgilenen Mısırlı yetkililerin Roma'ya ziyareti öncesinde ülkesinin Regeni'nin ölümünün aydınlatılması hususundaki ısrarını yineledi ve "Sadece gerçeğe ulaştığımızda duracağız" dedi.



Mısırlı yetkililerin yarın Roma'daki temaslarının Regeni'nin ölümü hadisesinin aydınlatılması için belirleyici olabileceğini ifade eden Bakan Gentiloni, Mısır'ın Regeni'nin ölümündeki sır perdesinin çözümünde gösterdiği işbirliğinin yetersiz olduğunu savundu.



Gentiloni, perşembe günü Mısırlı yetkililerin hadisenin çözümüne yönelik atacağı adımlarda bir hızlanma olmaması durumunda İtalya'nın yaklaşımının değişeceği işaretini vererek, "İtalya, Mısır'a karşı zamanında ve orantılı tedbirler almaya hazırdır. İtalya'nın onurunun ayaklar altına alınmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.



İtalyan basınına, Mısır basınından yansıyan son bilgilerde perşembe ve cuma günleri İtalyan muhataplarıyla görüşecek olan Mısırlı savcı ve dedektiflerin soruşturmaya yönelik 2 bin sayfa belge getirecekleri belirtildi.



Regeni, Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunmuştu.


Kahire'de 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümünde kaybolan Cambridge Üniversitesi öğrencisi 28 yaşındaki İtalyan genç Giulio Regeni, Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunmuştu.



Regeni'nin naaşını gören İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, gencin vücudunda çok sayıda darp izi, morluk ve yanma belirtileri bulunduğunu bildirmişti. Olayın ardından Mısır, İtalyan gencin ölümü nedeniyle kınamalara maruz kalmış, Avrupa Parlamentosu da 10 Mart'ta, İtalyan genç Regeni'nin ölümünün, Mısır'daki insan hakları ihlalleri bağlamında değerlendirilmesi yönünde karar almıştı.



Kahire Emniyeti'nin geçen hafta Yeni Kahire bölgesinde bir eve yaptığı operasyonda, Regeni'yi de kaçırıp öldürdüğünden şüphelenilen, polis kılığına girerek yabancıları kaçırıp paralarını alan bir çetenin üyelerinin ölü ele geçirildiği açıklanmıştı.



İtalya makul bir açıklama beklemişti


Mısır İçişleri Bakanlığı ise Regeni'nin ölümüne ilişkin soruşturmanın halen devam ettiğini duyurmuştu. Regeni'nin ölümü üstündeki sır perdesinin kalkması ve gerçeklerin ortaya çıkması yönünde Mısır'a baskı yapan İtalya'da Başbakan Matteo Renzi Mısır'dan makul bir açıklama beklediğini yinelemişti.



İtalya'da muhalefet, genç İtalyan'ın ölümündeki sır perdesini kaldırmakta yavaş davranmakla suçladıkları Mısır'a karşı, İtalyan hükümetini, Kahire'deki İtalyan büyükelçisini geri çağırmak da olmak üzere güçlü cevap verememekle eleştirirken, oğullarını kaybeden Regeni ailesi de Mısırlı savcıların bu haftaki ziyaretinin içi boş bir ziyaret olması durumunda hükümetten Mısır'a sert yanıt vermesi beklentisi içerisinde olduğunu açıklamıştı.

#İtalya
#Mısır
#Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni
#İtalyan öğrenci Giulio Regeni’nin ölümü
#işbirliği çağrısı
8 yıl önce