|

Japonya’da sirenler çaldı

Kuzey Kore, Japonya semalarında 5 bin kilometrelik en uzun menzilli füze testi gerçekleştirerek ABD toprağı Guam’ı vurma yeteneğini sergiledi. Test sırasında Japonya’nın Hokkaido Adası’nda siren sesleri yükselirken halka dışarı çıkmamaları uyarısı yapıldı. Japonya Başbakanı ile görüşen ABD Başkanı Trump ‘artık Kuzey Kore için tüm seçenekler masada’ dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:56 - 30/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Füzenin Pyongyang Havaalanı’nın da bulunduğu Sunan’dan fırlatıldığına işaret 
edildi.
Füzenin Pyongyang Havaalanı’nın da bulunduğu Sunan’dan fırlatıldığına işaret edildi.

ABD ve Güney Kore ortak tatbikat yaparken Kuzey Kore, Japonya semalarında gerçekleştirdiği 5 bin kilometrelik en uzun menzilli füze denemesiyle Washington ve müttefiklerine gözdağı verdi. Kuzey Kore’nin başkent Pyongyang yakınlarından fırlattığı füze 2700 km mesafe katederek, Japonya’nın Hokkaido Adası üstünden geçerek 1,180 kilometre doğusuna düştü. 550 kilometre irtifaya tırmanan füze yerden 690 kilometre yukarıda yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu’yla adeta boy ölçüştü. Hokkaido Adası’nda siren sesleri yükselirken cep telefonu mesajıyla halka dışarı çıkmamaları uyarısı yapıldı. Japonya Savunma Bakanı, 5 bin kilometre menzili olan füzenin Batı Pasifik’teki ABD toprağı Guam’ı vurabileceğini kaydetti.

F-15’LER BOMBA BIRAKTI

Güney Kore, füze denemesine yanıt olarak hava kuvvetlerinin gerçek mermiyle tatbikat yaptığını belirtti. Devlet Başkanlığı Sözcüsü Park Su-hyun, 4 F-15 savaş uçağının Güney Kore’nin doğu sahilleri yakınlarındaki askeri bir alana 8 MK-84 bombası bıraktığını söyledi. Güney Kore ilk kez kendi füze testi görüntülerini de yayımladı. 24 Ağustos tarihine ait görüntülerde menzilleri 500 ila 800 kilometre arasında değişen yeni nesil füzelerin ateşlendiği görülüyor.

ADETA SAVAŞ İLAN ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile yaptığı 40 dakikalık telefon görüşmesinden sonra Kuzey Kore’ye savaş ilanı gibi açıklamalarda bulundu. Trump ‘artık Kuzey Kore için bütün seçenekler masada' tehdidinde bulundu. Açıklamada, “Dünya Kuzey Kore’nin mesajını açık ve net şekilde aldı.” ifadesine yer veren Trump, “Bu rejim ne komşularına, ne diğer Birleşmiş Milletler üyelerine, ne de asgari uluslararası davranış standartlarına en ufak saygısı olmadığını gösterdi” değerlendirmesinde bulundu. Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise Kuzey Kore’nin füze denemesini şimdiye kadar görülmemiş bir tehdit olarak niteledi. Abe, “Trump, yüzde yüz Japonya’nın yanında olduğunu söyledi ve Japonya’yı savunma sözü verdi” dedi.

  • Bu oyunda blöf yok
  • Rusya Parlamentosu Uluslararası Meseleler Komitesi Başkanı Konstantin Kosachev, “Kuzey Kore’nin yaptığı füze testinin ABD’ye karşı ‘blöf yapmıyorum’ mesajı” taşıdığını söyledi. Çin, tüm taraflara bölgede gerilimi tırmandıracak, tahrik edici eylemlerden kaçınması çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler’in (BM) kararlarına karşı geldiğini söyledi. Sözcü Hua, baskı ve yaptırımların Kuzey Kore sorununu çözemeyeceğini dile getirdi. Endonezya ve Filipinler denemeyi kınayan ilk ülkeler arasında yer aldı. Füze denemesini kınayan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kuzey Kore’nin umursamaz provokasyonlarından dolayı şaşkınım” ifadesini kullandı.


#Kuzey Kore
#Japonya
#Füze
7 yıl önce