|

Kaçtılar

Türkiye, İran ve Irak’a meydan okuyarak illegal referandumla Kerkük’e el koymak isteyen Barzani dün büyük bozgun yaşadı. Kerkük için operasyon başlatan Irak ordusu, kısa sürede kentin tamamını ele geçirdi. Peşmerge birlikleri tek kurşun atmadan çekildi. PKK ve Peşmerge tehdidi altındaki Türkmenler ise, Irak ordusunu sevinçle karşıladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/10/2017 الثلاثاء
Güncelleme: 04:48 - 17/10/2017 الثلاثاء
Yeni Şafak
Irak askerleri ile buna bağlı güçler, askeri üsler ile petrol rafinerilerini korumaya aldı.
Irak askerleri ile buna bağlı güçler, askeri üsler ile petrol rafinerilerini korumaya aldı.

Irak’ta merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tırmanan gerilimin ardından Irak ordusu önceki gece yarısı Kerkük için operasyon başlattı. Önceki geceden itibaren Kerkük’e doğru ilerleyen Irak ordusunun ağır silahlarla donanmış birlikleri Tuzhurmatu ilçesi ile Beşir kasabasından hareket etti. Gece saat 02.00’de Kerkük’ün güney sınırından itibaren kente giriş yapan birlikler, peşmerge tarafından taciz atışlarıyla durdurulmaya çalışıldı. Çatışmalar özellikle Kürtlerin yaşadığı mahallelerde düşük yoğunlukta sabaha kadar devam etti. Sabahın ilk ışılarıyla, Kerkük’te uzun süredir kontrolü elinde bulunduran Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne bağlı kuvvetler silah bıraktıklarını açıkladı, önemli bir kısmı da kenti terketti.

TALABANİ’YE BAĞLI PEŞMERGE ÇEKİLDİ

Uluslararası ajansalara göre, özellikle bölgede bulunan Celal Talabani’nin oğlu Befal Talabani’ye bağlı Kürt silahlı unsurları Kerkük’te çatışma yaşanmaması için gayret sarfetti, bu unsurlar kentten çekilme konusunda ilk adımı atan taraf oldu. Öğle saatlerine doğru Kerkük havalimanı, Kuzey Petrol Şirketi, Keyvan askeri üssü, Elektrik Dairesi, KYB’nin 70’inci Tugay üssü ve doğalgaz yatakları gibi kritik noktalarda kontrolü sağlandı.


SÜLEYMANİYE VE ERBİL’E DOĞRU KAÇTILAR

Özellikle Mesud Barzani’ye bağlı silahlı unsurlar düşük yoğunluklu ateşle karşılık verdi. Bunların büyük bir kısmı doğuya doğru, yani dağ yönünde ilerleyip Süleymaniye ve Erbil’e gitti. Havaalana da Haşdi Şabi bayrağı çekildi. Başka dikkat çekici yön ise, Erbil-Kerkük otoyolu üzerinde Kerkük şehir çıkışında inşa edilen peşmerge heykelinin bulunduğu bölgede de Haşdi Şabi milislerinin kontrolü ele geçirmiş olması oldu.

ÖZEL YAPILANMA İDDİASI

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, akşam saatlerinde Irak ordusunun artık Kerkük çevresinde kontrolü sağladığını açıkladı. Ancak ordu birliklerinin kent içerisine girmediğini ısrarla tekrarladı. Bu da kentte yeniden yapılandırılacak yönetim sistemi hakkında yeni iddialara ortaya atılmasına yol açtı. Bunlardan biri, Bağdat yönetimi ile birlikte KYP’nin Türkmenleri de aralarına alarak oluşturacakları Kerkük’e özel bir idari yapılanma. Bu 2014 yılındaki yönetim şekline dönüş anlamına geliyor.

  • “PKK BÜROSU KAPATILDI” İDDİASI
  • Kerkük’te Haşdi Şabi milislerine karşı PKK militanları tarafından saldırı girişiminde bulunulduğu yönündeki haberler ise doğrulanamadı. Ama Türkmen kaynakları, Kerkük’ün merkezinde bulunan PKK bürosuna girildiğini iddia etti.
MEMURLARA İŞE GİDİN ÇAĞRISI

Kerkük’te çatışmalardan dolayı işlerine gitmeyen memurlara iş yerlerine gitmeleri ve mesailerine devam etmeleri çağrısında bulundu. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kerkük’te Arap, Kürt, Türkmen ve Hristiyanların güvenliğini sağlama sorumlulukları olduğu belirtilerek, “Tüm memurlara, yerel güvenlik ve polis güçlerine acilen iş yerlerine gitmeleri ve mesailerine devam etmeleri çağrısında bulunuyoruz” denildi. Açıklamada ayrıca, tüm memurların güvenliğinin sağlanacağı kaydedildi. Çatışmaların durmasının ardından açıklama yapan peşmerge komutanlar askeri harekatın İran tarafından yönetildiğini iddia ederek çatışmalarda 12 kişinin öldüğünü duyurdu. 

İbadi, yeni vali atadı

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kerkük Valiliği’ne Vali Necmeddin Kerim’in yardımcısı olan Arap asıllı Rakan Said Ali Cuburi’yi vekaleten atadı. Cuburi’nin Sünni Arap asıllı olduğu biliniyor. Irak meclisi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyesi Vali Kerim’i oy çokluğuyla azletmişti. Kerkük’teki tüm kurumlara Irak bayrağı asılması talimatı veren İbadi, Kerkük halkından güvenlik güçleriyle işbirliği içerisinde olmalarını istedi ve “Halkımızın güvenliklerini sağlama konusunda onlara güvence veriyoruz” dedi. Bu arada, devlet televizyonu ekranının sağ köşesine, “Hedefimiz Kerkük halkının selameti” yazısını yerleştirildi.



350 tankla geldiler

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Irak ordusuna denk bir güçleri olmadığından dolayı Kerkük’ten çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti. Resul, “Geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı.” dedi. Resul, cephane ve silahlarının yetersiz olduğunu söyledi. KBY’li Peşmerge Komutanı Aras Şeyh Cengi ise operasyonun uluslararası bir anlaşma çerçevesinde yapıldığını ve Irak ordusunun 2014 öncesinde bulunduğu bölgelere dönmek istediğini söyledi.


Kerkük Kalesi’ne Türkmen bayrağı

Kentin yönetiminin Bağdat yönetime geçmesinin ardından Kerkük Kalesi’ne Türkmen bayrağı asıldı. Çatışmalar devam ederken açıklama yapan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Kerkük’teki Türkmenlere seslenerek, “Birbirinizden haberdar olun. Kimsenin hedefi olmayın ve imkanlarınız dahilinde silahlarınızı elinize alıp kapıda ve caddelerde durun, korkmayın. PKK unsurları Kerkük’teki durumu fırsat bilerek, kentin sokaklarında dolaşmaya başladı. Bu durum, can güvenliği olmayan Türkmenleri ayrıca endişelendiriyor” dedi.

Trump: Taraf değiliz
Kerkük’te yaşanan gerilime ülkelerden değişik tepkiler geldi. Çatışmadan memnun olmadıklarını belirten ABD Başkanı Donald Trump, “Bu savaşta bir taraf tutmuyoruz. Kürtlerle yıllardır süren çok iyi ilişkilerimiz var. Ancak aynı zamanda Irak’ın da yanındayız” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Şu anda Irak’ta yaşayanların gelecekte tek devlet içinde nasıl yaşayacakları konusunda en kısa sürede anlaşma sağlanmasını istiyoruz” dedi.


Peşmergenin gözyaşları

Barzani’ye bağlı Peşmerge güçlerinin, Irak ordusu ve bağlı kuvvetler tarafından Kerkük’te bozguna uğratılması kentte yaşayan IKYB yanlısı Kürtler arasında büyük moral bozukluğu yarattı. Dün yaşananları canlı yayınla izleyenlerine aktarmaya çalışan IKBY’nin yandaş televizyonu Rudaw TV muhabirinin canlı yayında peşmerge askeriyle röportaj yapması dikkat çekti.


Röportajlarda askerlerin yaşadıkları dehşet yüzlerinden okunurken, IKBY’nin yandaş televizyonu Rudaw TV muhabirinin de peşmerge askerleriyle birlikte gözyaşlarına boğulduğu görüldü.

Durun, gitmeyin!

Irak ordusunun Kerkük merkezine girmesi üzerine bölgedeki Peşmerge kaçmaya başladı. Kerkük’te kalan Kürtler, Erbil ve diğer bölgelerden gelen Peşmerge’nin Kerkük’ü terk etmesini araçları yakarak engellemeye çalıştı. Peşmergeler arasında arbede yaşanırken küçük çaplı çatışmalar da meydana geldi. Bu sırada silah seslerinin de duyulduğu öğrenildi. Kerkük’te silahlanarak sokağa çıkan Kürtler araçlarıyla kaçan Peşmergeleri durdurmaya çalıştı. Kaçan peşmergelerin askeri araçlardaki flamaları sökmeleri dikkat çekti. Süleymaniye’ye dönen Peşmerge tanklarının ise vatandaşlar tarafından devrildiği görüldü.



Irak bayrağı dalgalanıyor

Irak güçleri, Kerkük’ün merkezine girerek valilik binasında kontrolü sağladı ve sözde Kürdistan bayrağını indirek yerine Irak bayrağı astı. Kerkük havaalanını da peşmergenin elinden alan Iraklı güçler, burada da bayrağı değiştirdi. Irak Başbakanı İbadi, güvenlik güçlerine hitaben, “Kerkük ve tüm tartışmalı bölgelerde Irak bayrağını asınız” talimatı vermişti. Bu arada halk, caddelerde konvoylarla kutlama yaptı ve Irak askerlerine sevgi gösterisinde bulundu.



Peşmerge heykelini ele geçirdiler

Irak ordusu, Peşmerge heykelinin olduğu bölgeyi ve heykelin çevresini ele geçirdi. Peşmege heykeli, Kerkük’ün kuzey girişinde, Erbil yolu üzerine Vali Necmeddin Kerim’in talimatıyla dikilmişti. Kürt bir iş adamının finansmanını sağladığı heykel, 25 metre yüksekliğinde, 12 metre genişliğinde Kerkük’te artan çatışmaların ardından halkın bir bölümü ise şehri terk etmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Irak ordusu Kerkük’teki önemli noktaları ele geçirdi.


Kentten kaçış başladı

Peşmergelerin çekilmesinin ardından güvenlik güçlerinin birçok stratejik bölgede kontrolü sağladığı Kerkük’te, dumanlar yükselmeye başladı. Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı Peşmergelerin, Kerkük’ün güneyinden çekilmesiyle birlikte, Irak ordusu ve ona destek veren federal polis güçleri, boşaltılan mevzilere yerleşip, zırhlı araçlarla ana caddelerde denetimi sağladı. Kepenklerin indiği kentte kaos ortamı hakim, mesai günü olmasına rağmen iş başı yapılmazken, okullar kapalı. Barzani tarafından kente yerleştirilen bazı aileler, Erbil ve Süleymaniye’ye doğru kaçışa başladı. Kerkük’teki Türkmen mahalleleri ve parti binalarının olduğu bölgelerde ise sessizlik hakim.

#Irak
#Ordu
#Kerkük
#Barzani
#PKK
٪d سنوات قبل