|

Kaddafi tüm dünyaya meydan okudu

Libya'nın başkenti Trablus'taki bir çadırda yandaşlarına hitap eden Devlet Başkanı Muammer Kaddafi, başta Batılı devletler olmak üzere tüm dünyaya meydan okudu. Kaddafi, ayrıca Libya'nın demokrasiyle yöneltildiğini söyledi.

İha
00:00 - 2/03/2011 Çarşamba
Güncelleme: 14:12 - 2/03/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Kaddafi tüm dünyaya meydan okudu
Kaddafi tüm dünyaya meydan okudu

Libya lideri Muammer Kaddafi, halk yönetiminin 34'üncü kuruluş yıldönümünde taraftarlarına hitap ederek "Benim iktidarda olduğumu iddia eden herkese meydan okuyorum" dedi.

Bugün iktidardan sorumlu olanın Libya halkı olduğunu anlatan Kaddafi, şöyle konuştu: "1977'den bu yana ben, devrimci güçlerin kazanmış olduğu iktidarı, halka, halkın komitelerine, halkın komisyonlarına devrettim ve o günden bu yana siyasi ya da idari olarak iktidarı kullanmadık."

Devrimi, Libya topraklarını özgürleştirmek için gerçekleştirdiklerini anlatan Kaddafi, şunları söyledi: "Bu topraklar Amerikalıların, İngilizlerin işgali altındaydı. Geri kalmışlıktan, sömürgelerden, topraklarımızı geri aldık, Libya halkına devrettik. Bugün iktidardan sorumlu olan Libya halkıdır. Libya'da halk komiteleri ve halk konseyleri var ve hiçbir şekilde devlet başkanlığı sistemi yok. Bütün dünyaya meydan okuyoruz. Benim iktidarda olduğumu iddia eden herkese meydan okuyorum."

1977'de yayınlanan deklarasyondan kesitler okuyan Kaddafi, sözlerine şöyle devam etti: "Size ve bütün dünyaya şunu bir kez hatırlatmak istiyorum. Tarihsel deklarasyonumuzda yer alan, halkın ve halka ait deklarasyonun bazı paragraflarını hatırlatmak istiyorum. Halkın, kadınlar ve erkekler tarafından yönetilen halk konseyleri tarafından yönetilen ülkemizin deklarasyonunu size hatırlatmak istiyorum. Hiçbir seçim olmadan, hiçbir başkanlık sistemi olmadan bu halkın demokrasiye yürüyüşünün simgesidir bu belge. Bu 1977 tarihli bir belgedir, o zaman Libya halkı, halk konferansları ve halk komiteleri yoluyla ilk duyurumuzu yapmıştık. Biz, bu deklarasyonla birlikte halkın iradesinin tesis edildiğini bütün dünyaya ilan ediyoruz. Bu deklarasyonda halkı yönetecek olan kutsal kitabımızın Kur'an-ı Kerim olduğu bunun bir Cumhuriyet sistemi, aynı zamanda da halkın sistemi olduğu yazıyor. İktidar yalnızca halkın elindedir. Temel olarak hukukumuz da bu yollar aracılığıyla kendisini gösterecektir. Halk ta bu doğrultuda eğitilecektir."

1977 yılında halkın iktidarının kurulduğunu anlatan Kaddafi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Libya halkın iktidarında olan bir ülke haline gelmiştir. Bu bütün Libya halkını kucaklayan, komiteler ve konferanslar demektir çünkü halk komitesi tarafından konferanslardan alınan kararlar uygulamaya konmuştur. Biz, hiçbir lidere güç vermedik, bu sistemde halkın yetkisi var. Hiçbir kanun halk tarafından onaylanmadığı sürece uygulanmaya konmamıştır."


13 yıl önce