|

Kadınlar kolları sıvadı

Cerablus’taki yeniden inşa sürecinde kadınlar büyük rol oynuyor. İlçe idaresini üstlenen Mahalli Meclis’in 17 üyesinden ikisi kadın. Polis teşkilatında çok sayıda kadın polis ilçenin güvenliğini sağlamak üzere görevde. Yine zirai hizmetlerde çalışanların yarısını da kadınlar oluşturuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2017 Pazar
Güncelleme: 03:13 - 17/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
TSK’nın Fırat Kalkanı’yla terörden arındırdığı Cerablus’ta hayat yeniden kurulurken, kadınlar da önemli görevler üstleniyor.
TSK’nın Fırat Kalkanı’yla terörden arındırdığı Cerablus’ta hayat yeniden kurulurken, kadınlar da önemli görevler üstleniyor.

Suriye’de 6 yıl önce başlayan iç savaş nedeniyle yıllarca kan ve gözyaşının döküldüğü Cerablus’ta, Fırat Kalkanı Harekatı sonrasında artık hayat var. Uzun pazarlar tıklım tıklım. Kadınlar sokakta günlük koşuşturmada. Çocuklar açılan 108 okulda eğitimlerine devam ediyor. Hayatın yeniden teşkili için danışmanlık yapan Türkiye, bölgede, savaş sonrasında dul, öksüz, yetim, engel sahibi, kimsesiz bireylere sahip çıkmak, parçalanmış aileleri bir araya getirmek, dezavantajlı kesimlerin yaşam standardını yükseltmek yönünde sosyal yardım ve sosyal hizmet birim ve modellerini önceliyor. Savaşta eşlerini kardeşlerini kaybetmiş yahut aile birlikleri bozulmuş olan çok sayıda kadın yeni hayatlarını kendi başlarına kurmak zorunda. Bu yüzden de istihdamda öncelikliler.

ÇOCUKLAR TÜRKİYE’NİN SICAK YUVALARINDA

Cerablus’ta çok sayıda çocuk var. Çoğu savaşta anne ve babalarını kaybetmiş, yetim çocuklar. Türkiye tarafından açılan yetimhaneler bu çocuklar için yeni sıcak yuvaları olmuş. Kadınların çoğu yalnız. Büyükanneler torunlarıyla, anneler çocuklarıyla hayat telaşında ve kendilerine maaş bağlanabilmesi için Mahalli İdare’nin kapısında bekliyorlar. Babaların bazıları hala Türkiye’de para kazanıp ailesine göndermek için kalmış. Ancak büyük çoğunluğu geri dönmüş.

600 KADIN POLİS GÖREV YAPIYOR

Cerablus’ta dezavantajlı gruplar arasında öne çıkan kadınlar, yeni düzende büyük rol üstlenmiş. 17 üyeli meclisin 2 kadın üyesi var. Nur Muhammed, Meclis’in Yardımlardan Sorumlu Üyesi. Havle Keyisali ise, Eğitim Ofisinden sorumlu üye olarak görev yapıyor. Nur Muhammed, “Cerablus’ta kadının rolünü çok arttırdık. Yerel Meclisimizde, polis teşkilatımızda kadınlarımız da etkin görevler yürütüyorlar. Ziraat Ofisimizin yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor” diyor. Cerablus’ta, Türkiye tarafından eğitilip donatılan yaklaşık 600 polis görev yapıyor. Polis teşkilatında kadınlar da büyük rol üstleniyor. Çok sayıda kadın polis, ilçenin güvenliğinin sağlanmasında çalışıyorlar.

#Suriye
#Cerablus
#TSK
6 yıl önce