|

Kamplardaki Afganlar: Saldırırlarsa savaşırız

ABD'nin savaş hazırlıklarını sürdürdüğü bugünlerde, ülkelerinden kaçarak Pakistandaki kamplara sığınan Afganlar yıllardır korkunç bir insanlık dramı yaşıyorlar.

Yeni Şafak
00:00 - 27/09/2001 Perşembe
Güncelleme: 20:05 - 31/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

SSCB'nin işgal yıllarında komşu Pakistan'a kaçan Afganlar için İslamabad yakınlarında yaklaşık 10 yıl önce kurulan 100 bin kişilik kamp, elektriği, altyapısı ve okulları olmayan büyük bir köyü andırıyor.



Afgan mültecilerle konuşulduğunda, Pakistan yönetimine öfke, Taliban'a ve Usame Bin Ladin'e sempatileri hemen göze çarpıyor. Geleceğe yönelik hiçbir beklentileri olmayan bu insanlar, ABD'nin Afganistan'a saldırması durumunda "cihad yolunda" savaşacaklarını söylüyorlar. Genç bir mülteci, ABD gibi büyük bir ülkeye karşı nasıl savaşacağının sorulması üzerine, şunları söylüyor: "Burada silahımız yok, ama Afganistan'daki evlerimizde füzelerimiz ve diğer silahlarımız var. SSCB de büyüktü, ama onları da yenmeyi başardık." Bir başka genç, sadece Afganistan'a değil, Türkiye'ye de saldırılsa, bu saldırıya karşılık vereceklerini belirtti.



Acele yardım yapılmalı


Bu arada BM Genel Sekreteri Kofi Annan, "Afgan halkının durumunun gerçekten umutsuz olduğunu" söyledi. Çok sayıda Afganlının komşu ülkelere sığınmaya çalıştığını hatırlatan Genel Sekreter, uluslararası toplumun, Afganistan'ın komşusu olan ülkelere de acele yardım yapması gereği üzerinde durdu ve "Masum siviller, hükümetlerinin eylemlerinden ötürü cezalandırılmamalıdır" dedi.



'ABD mücahitsiz başaramaz'


Afganistan eski milletvekillerinden Abdulkerim Mahdun, ABD'nin, düzenleyeceği bir operasyonda mücahitlerden yardım almaması durumunda başarılı olamayacağını savundu. Afganistan'ın Kuzey Bölgesinde Cevzican Vilayetinde, 1968-1972 yıllarında milletvekilliği yaptığını anlatan Abdulkerim Mahdun, ABD'deki terörist saldırılar ve Afganistan'a yönelik askeri harekata ilişkin görüşlerini anlattı.



Çetin bir savaş olacaktır


ABD'nin Afganistan'a karadan girmesi halinde çok çetin bir savaş olacağını kaydeden Mahdun şöyle konuştu: "Afganistan coğrafi konumu itibariyle çok dağlık bir bölgeye sahiptir. Hatta rakım itibariyle helikopterler, oksijensizlikten kendi kendine infilak etmektedir. Amerikan kuvvetlerinin karadan sürdürecekleri mücadeleye, bölgeyi bilen az sayıda Afganlı mücahit dahi yardım etse Amerika başarılı olur. "



#ABD
#Afganistan
#Pakistan
#Taliban
#Usame Bin Ladin
#Savaş
23 yıl önce