|

Kanada'dan Rusya'ya kınama

Kanada Dışişleri Bakanı Freeland, Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhak etmesiyle ilgili olarak, Rusya'nın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal etmesini kınadıklarını bildirdi.

Yeni Şafak
18:24 - 16/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 18:27 - 16/03/2017 Perşembe
AA
Freeland
Freeland

Kanada Dışişleri Bakanı Freeland, Kırım'ı işgal eden Rusya'ya kınama mesajı yayınladı.



Freeland, Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakının 3. yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakı ve işgal etmesinden bu yana 3 yıl geçti. Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesini kınıyoruz." ifadesini kullandı.



Son üç yılda Kırım'da, ifade ve örgütlenme özgürlüğü de dahil olmak üzere insan haklarında ciddi ihlallerin yaşandığını belirten Freeland, "Kanada, yasaların siyasi olarak motive edilmiş sözde anti-terörist ve aşırıcı şekilde uygulamasından derinden rahatsızdır. Kırım'da insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve avukatlara taciz, keyfi gözaltılar ve Kırım Tatarları ile diğer azınlıklara yönelik zulüm devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.



Kırım Tatarlarının özerk organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin kapatılmasını kınadıklarını bildiren Freeland, Rusya'yı bu "yasa dışı ve ahlaki olmayan kararlardan" dönmeye çağırdı.



Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:



"Rusya'nın, Ukrayna'daki İnsan Hakları İzleme Misyonu da dahil olmak üzere uluslararası grupların Kırım'a erişimini engellemesi utanç verici. Kanada, Ukrayna halkına verdiği desteği devam ettirmekte kararlıdır. Uluslararası toplum, Rusya'ya hukuka ve Ukrayna'nın egemenliğine saygı duyana kadar ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere baskı yapmaya devam etmek zorundadır."



#Kanada
#İşgal
#Kırım
7 yıl önce