|

Kapıları bize verin

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, “Habur hattı Bağdat’a 8,5 saatte ulaşım sağlıyor. Ovaköy hayata geçerse 3,5 saate düşer. Günde 20 milyon dolar kazanan Barzani’nin elinden koz alınır ve Türkmenler ilk defa böyle bir hak elde eder” diye konuştu. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan da, Çobanbey ve Cerablus’taki kapıların Türkmenlere tahsis edilmesi için çağrı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 02:23 - 4/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Barzani bölgesine açılan Pervezhan Sınır Kapısı’nı sa dece bir günlüğüne kapatan İran, kapının karşı tarafına tank ve zırhlı araçlar konuşlandırdı.
Barzani bölgesine açılan Pervezhan Sınır Kapısı’nı sa dece bir günlüğüne kapatan İran, kapının karşı tarafına tank ve zırhlı araçlar konuşlandırdı.

Suriye ve Iraklı Türkmenler, sınır hattında aktif gümrük kapılarının işletmesinin kendilerine verilmesi çağrısında bulundu. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı ve Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, güvenlik, ekonomi ve moral motivasyon açısından böyle bir uygulamanın Türkmenlere büyük katkı sağlayacağını savunuyor. Hicran Kazancı, Yeni Şafak’a yaptığı açıklamda, Habur Gümrük Kapısı’ndan günlük en az bin 250 TIR geçişi olduğunu, Barzani yönetiminin yalnızca Habur’dan bir ayda asgari 20 milyon dolar kazanç sağladığını kaydetti. Bölgeyi büyük bir belirsizliğe iten referandum sonrası tüm denklemin değiştiğine vurgu yapan Kazancı, “Yeni bir gümrük koridoru ve Bağdat’a açılan geçiş kapısı inşa edilebilir” dedi.

HER AÇIDAN ÇIKARIMIZA

Halen Türkiye-Irak bağlantısının sağlandığı tek güzergah olan Habur-Zaho-Duhok-Musul hattından Bağdat’a 8.5 saatte ulaşım sağlandığını kaydeden Kazancı, “Ovaköy hudut kapısı hayata geçirilirse Rabia-Tel Afer-Musul üzerinden Bağdat’a ulaşım 3.5 saate düşer” açıklaması yaptı. “Dünyanın en büyük havalimanı ve en modern köprülerini inşa eden Türkiye için bu koridor hiç de zor olmaz” diyen Kazancı, “Irak merkezi hükümeti ile koordine halinde olursak hem Barzani’nin elinden en büyük koz alınır hem de Iraklı Türkmenler ilk defa böyle bir hak elde ederler” diye konuştu.

O BÖLGEYİ BİZE VERİN

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan ise “500 binden fazla Türkmen’in yaşadığı Halep kırsalına açılan Bab es-Selame kapısına 7 yıldır küçük bir azınlık el koydu. Türkmenler bu dönemde büyük zorluklar yaşadı. Çobanbey ve Cerablus’ta bulunan gümrük kapıları Türkmenlere verilirse nüfusumuza paralel bir kazanım elde edebiliriz” diyor. Başta şehit ailelerine yardımlar olmak üzere sosyal alanda birçok ihtiyaçlarının bulunduğunu dile getiren Bozoğlan, bu kapıdan elde edilecek gelirin önemine dikkat çekerek, sınırda konuşlandırılacak Türkmenlerin Türkiye açısından da güven unsuru olacağını dile getirdi.

  • İran kapatmıyor
  • Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri, gayrimeşru referandumun ardından “İran’ın geçici olarak kapattığı kara sınır kapılarını tekrar açtığını ve geçişlerin rutin şekilde devam ettiğini” ifade etti. Süleymaniye’deki Pervezhan Kara Sınır Kapısı Basın Sorumlusu Aram Sayehan, “İran’ın sınır üzerinde askeri tatbikat başlatmasından dolayı, sınır kapısı sadece bir günlük geçici olarak kapatıldı. Şu anda sınırdaki geçişler normal şekilde devam ediyor” dedi. Sayehan, kendileriyle temasa geçen İranlı yetkililerinin ‘askeri tatbikat sebebiyle sınır kapılarının geçici süreliğine bazen kapanabileceği uyarısında bulunduğunu’ aktardı. Erbil’deki Hacı Omeran Sınır Kapısı’ndan da ticari ürün ve yolcu geçişlerinin devam ettiği, ticari araç trafiğinde herhangi bir aksamanın yaşanmadığı belirtildi. Hacı Omeran Kaymakamı Ferzeng Ahmed, “İran askerlerinin tatbikatı sınır kapısı üzerinde herhangi bir olumsuzluğa yol açmadı. Aksine, araçların geçişinde artış yaşandı” diye konuştu. İran önceki gün IKBY ile olan sınır kapılarını geçici olarak kapattığını duyurmuştu.
#Türkmenler
#Irak
#Habur Sınır Kapısı
6 yıl önce