|

Kara delik!

ABD’nin Suriye’deki üsleri terör örgütü DEAŞ’ın faaliyet merkezi haline geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'nin, Suriye’nin Tanf bölgesinde bulunan yasa dışı üssünün burnunun dibinde faaliyet yürüten DEAŞ’a karşı “seçici körlük” tutumu takındığını öne sürdü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:44 - 12/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Rusya, DEAŞ’a göz yuman 
ABD üssünü böyle tanımladı: Kara delik.
Rusya, DEAŞ’a göz yuman ABD üssünü böyle tanımladı: Kara delik.

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’nin Suriye’de gözü önünde hareket eden DEAŞ’a göz yumduğunu belirterek, Washington’un terör örgütüne ABD üssü yakınlarında serbestçe dolaşma izni verdiğini öne sürdü. ABD’nin Tanf’taki askeri üssü etrafında yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “ABD’nin Tanf’taki yasadışı üssü ve üssün çevresi, militanların serbestçe faaliyet yürüttüğü bir ‘kara delik’ haline geldi. ABD’den ‘burnunun dibinde’ faaliyet yürüten militanlara karşı takındığı ‘seçici körlük’ tutumu hakkında bir açıklama yapmasını istiyoruz” dedi.

‘Sabotajdan ABD sorumlu olur’

Konaşenkov, 300 kişilik bir militan grubunun Tanf’ta ABD’nin kontrol ettiği bölgeden çıkarak güneydeki gerilimi azaltma bölgesine hareket ettiğini, Rukban sığınmacı kampından yola çıkan 600 kişilik bir diğer militan grubunun da yaklaşık 300 kilometre ilerledikten sonra eski Tafas gümrük noktasını geçerek söz konusu bölgeye giriş yaptığının altını çizdi. 600 kişilik grubun gerilimi azaltma bölgesine girdikten hemen sonra bu bölgeye, tıbbi malzeme ve gıda malzemelerinin bulunduğu iki konvoyun giriş yaptığına ve insani yardımların büyük bölümünün militanların eline geçtiğine dikkat çeken Konaşenkov, “Yaşanan ‘ilginç tesadüflerin’ ardından bu bölgede ateşkesi bozma girişimi olacağını öngörmek için uzman olmaya gerek yok. Herkesi uyarıyoruz. Barış sürecinin sabote edilmesi durumunda tüm sorumluluk, ABD’ye ait olacak” diye konuştu.

  • Örgütün sızma noktası
  • Bu arada Konaşenkov, 300 militanın ABD’nin kontrolündeki bölgeden nasıl sızdığı konusunda Washington’dan bir yanıt alamadıklarını söyledi. Konaşenkov “Suriyeli birliklerin tedarik amaçlı ve halka insani yardım ulaştırmak için kullandığı stratejik öneme sahip Şam-Deyrizor karayolunu bloke etmeye çalışan militanların ABD’nin kontrolündeki bölgeden nasıl sızdığına ilişkin sorumuz yanıtsız kaldı” ifadelerini kullandı. Konaşenkov daha önce yaptığı açıklamalarda da ABD’nin DEAŞ’a karşı sözde bir mücadele verdiğini, ABD koalisyonunun Irak’ta DEAŞ ile savaşır gibi yaptığını söylemişti. ABD’nin, Irak’ta DEAŞ’a karşı gerçekleştirdiği bombardımanların sayısını keskin bir şekilde azaltarak saldırı yoğunluğunu günde birkaç defaya kadar düşürdüğünü belirten Konaşenkov, gelişmiş silahlar verilen DEAŞ teröristlerinin Irak’tan Suriye’nin Mayadin bölgesine akın ettiğini dile getirmişti.
#ABD
#PKK
#DEAŞ
6 yıl önce