|

Karabağ'da sular ısındı

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaklaşık 20 yıldır anlaşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ, şiddetli çatışmalarla bir kez daha gündemde. İkinci Karabağ savaşının başlama olasılığı kulislerde konuşulurken Putin duruma müdahale etti.

Nuriye Çakmak
00:00 - 10/08/2014 Pazar
Güncelleme: 22:12 - 7/09/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Azerbaycan-Ermenistan arasında süren 20 yıllık ateşkes döneminin en yoğun çatışmaları yaşanıyor. Günlerdir devam eden çatışmalarda gerçekleşen kayıplarla ilgili çelişkili rakamlar telaffuz edilirken, Azerbaycan Savunma Bakanlığı son bir hafta içinde sınırda 17 askerin şehit olduğunu açıkladı. Ermeni tarafından kendi kayıplarına dair bir açıklama gelmezken, Azerbaycan APA Haber Ajansı son çatışmalarda toplam 47 Ermeni askeri öldürüldüğünü belirtiyor.


Olaylar Mayıs ayında sınır hattında Ermeni tarafından açılan ateş sonrası iki Azeri subayın ölmesiyle başlamış, Haziran ayında yine Azerbaycan ordusundan bir asker hayatını kaybetmiş, üç sivil Azeri yaralanmıştı. 1 Ağustos'tan bu yana şiddetlenen çatışmalarda ölü sayısı da artıyor.


Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermeni ordusunun cephe hattının farklı bölgelerinde ateşkes ihlalleri yaptığını, Azerbaycan askerlerinin de karşılık verdiği belirtirken, Ermeni kaynakları Azerbaycan ordusunun taarruzda bulunduğunu iddia ediyor.



İkinci Karabağ savaşı mı?

Azerbaycan basınında Karabağ işgalinin güç kullanarak bitirilmesi için ciddi bir kamuoyu oluştuğu yönünde haberler yer alıyor. Azerbaycan topraklarının Rusya'nın bilfiil yardımı ve desteği ile işgal edilmesinden sonra evlerini kaybetmiş 1 milyondan fazla kişi topraklarının geri alınması için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e askeri mücadelenin devam etmesi çağrısında bulunuyor.


Diğer yandan geçtiğimiz ay Azerbaycan'ın yurt dışındaki büyükelçilerinin Bakü'de yapılan istişare toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ve diğer illeri barış yoluyla geri almak istediklerini fakat askeri müdahalenin de ihtimaller dahilinde olduğunu belirtmişti.


Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarında yer alan bölgede hak iddia etmesi üzerine 1988'de başlayarak altı yıl boyunca devam eden Karabağ Savaşı, 30 bin insanın hayatına mal olmuştu. 1994'de ateşkes ilan edilmesine karşın bölgede sular durulmamıştı. Azerbaycan topraklarının yaklaşık yüzde 20'sini kapsayan Karabağ toprakları uzun yıllardır iki ülke arasında ciddi bir kriz yaşanmasına sebep oluyor.




Putin atağı

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın girişimiyle Paris'de Aliyev-Sarkisyan görüşmesi gerçekleşmesi beklenirken, Ukrayna ile ilgili sıkıntılı günler yaşayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin devreye girdi. Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile ikili görüşmede bulunduktan sonra bugün yine Putin'in liderliğinde Soçi'deki Başkanlık Rezidansı'nda Yukarı Karabağ sorununun çözümü için üçlü bir görüşme gerçekleştirildi.


Aliyev ve Sarkisyan'ın sorunun barışçıl yollardan çözülmesinin önemi üzerinde durduğunu belirten Putin, her iki cumhurbaşkanına sabır ve sağduyu çağrısı yaptığını belirtti. Liderlerin bu çağrıya vereceği cevap ve çatışmaların sürüp sürmeyeceği ise merak konusu.


#Karabağ
#Azerbaycan
#Ermenistan
10 yıl önce