|

Katalan lider için yakalama

İspanya, hakkındaki ‘ayaklanma’ soruşturması sürerken Belçika’ya kaçan Katalonya lideri Carles Puigdemont hakkında Avrupa çapında yakalama kararı çıkardı. İspanya Ulusal Mahkemesi, Katalonya Özerk Yönetimi’nin 8 eski bakanının tutuklanmasına karar verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/11/2017 Friday
Güncelleme: 08:53 - 3/11/2017 Friday
Yeni Şafak
Brüksel'de hükümet kurdular!
Brüksel'de hükümet kurdular!

30 Ekim’den bu yana Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ve 4 eski Katalan bakan “devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla” suçlandıkları Madrid’deki mahkemeye gitmedi. İspanya Ulusal Mahkemesi ise Belçika’ya giden Katalan lider Carles Puigdemont ve 4 eski bakan hakkında Avrupa genelinde tutuklama ve iade emri çıkardı. Mahkemenin çağrısına uyarak ifade veren Katalonya eski Özerk Yönetimi'nin 8 bakanının ise tutuklanmasına karar verildi. Eski bakanlardan Santi Vila ise 50 bin avro kefaletle tutuksuz yargılanacak. Puigdemont ve bakanlar, “Katalonya meşru hükümeti” imzasıyla Brüksel’den yaptıkları yazılı açıklamada, Katalan siyasetçilere yönelik Madrid’deki mahkemelerde açılan soruşturmalar için “siyasi yargı” ifadesini kullandı. Puigdemont ve beraberindekilerin Brüksel’de yaptıkları açıklama “sürgünde hükümet kurdular” yorumuna sebep oldu. Açıklamada başsavcının talep ettiği 45 yıla kadar hapis cezasının “orantısız” olduğu vurgulanarak “Katalonya başkanı ve bakanları Brüksel’de kalıp yargıdan kaçma niyetinde değildir. AB'nin sahip olduğu diğer yargı mekanizmaları karşısında yargıya cevap verilecektir” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'den destek

Başbakan Binali Yıldırım, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek İspanya’nın toprak bütünlüğüne olan desteğini ifade etti.

#İspanya
#Katalonya
#Referandum
6 years ago