|

Katalonya eldekini de kaybetti

İspanya, anayasanın 155. maddesi uyarınca özerk Katalonya bölgesi hükümetini feshederek en fazla 6 ay içerisinde erken yerel seçime gidilmesini talep etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/10/2017 Pazar
Güncelleme: 00:23 - 22/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Başbakan Mariano Rajoy, 155. madde kararına rağmen Katalonya’nın özerkliğinin askıya alınmadığına vurgu yaptı
Başbakan Mariano Rajoy, 155. madde kararına rağmen Katalonya’nın özerkliğinin askıya alınmadığına vurgu yaptı

Başbakan Mariano Rajoy, 155. madde kararına rağmen Katalonya’nın özerkliğinin askıya alınmadığına vurgu yaptı. Rajoy, kabinenin bölgesel kurumların tarafsız hareket ettiğinden emin olmak, tüm vatandaşların hakkını korumak ve hukukun üstünlüğünü yeniden tahsis etmek adına bu emsalsiz kararı aldığını söyledi. Rajoy, Katalonya parlamentosunun feshedilmesine yönelik ise herhangi bir adım atılmayacağını söyledi.

NÜKLEER SEÇENEKTİ

Öte yandan Rajoy, bunların Katalonya’nın özerkliliğinin askıya alındığı anlamına gelmediğini, yalnızca ‘hukuku çiğneyen’ bazı yerel yetkililerin görevden alınmasına karar verdiklerini vurguladı. 155. maddeye başvurmak zorunda kaldıklarını belirten Rajoy “Bunu yapmaya ne niyetli ne de istekliydik” deyip Katalan hükümetinin ‘bilinçli ve sistematik itaatsizliğinin’ altını çizdi. Kabinenin bu kararları Senato’da 27 Ekim’de oylanacak. Anayasanın 155. maddesi, tam olarak nasıl uygulanması gerektiği belirtilmese de İspanya’daki politik çevreler tarafından ‘nükleer seçenek’ olarak nitelendiriliyor.

#Avrupa
#İspanya
#Referandum
6 yıl önce