|

Katalonya’da olağanüstü hal! Öğrenciler üniversite bastı

İspanya’da Katalonya Özerk Yönetim Bölgesi’nin 1 Ekim’de yapmayı planladığı referandum öncesi ülkede gerilim artarken, referandum yanlısı bir grup öğrenci Barcelona Üniversitesi’ni işgal etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:59 - 23/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Katalonya’da olağanüstü hal! Öğrenciler üniversite bastı
Katalonya’da olağanüstü hal! Öğrenciler üniversite bastı

Başkent Barselona’da bulunan üniversitede öğle saatlerinde bir araya gelen çok sayıda öğrenci ellerindeki dövizlerle ve attıkları sloganlarla İspanya hükümetine tepki gösterdi. Öğrenciler, birkaç gün önce İspanyol polisi tarafından tutuklanan 14 Katalan politikacının da serbest bırakılmasını talep etti. Polisten yapılan açıklamada, yasa dışı ilan edilmesine rağmen Katalonya yerel hükümetinin talimatıyla 1 Ekim’deki bağımsızlık referandumunu organize etmeye çalışmakla suçlanan 14 üst düzey kamu personelinden 8’inin serbest bırakıldığı bildirildi. Öte yandan, İspanya’nın anayasa mahkemesi, referandum için çalışmalar yürüten yerel yöneticilere günlük 12 bin euroya (yaklaşık 50 bin TL) kadar ceza verilmesine hükmetti.

HÜKÜMET TAKVİYE GÖNDERİYOR

İspanya hükümeti, yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumundan dolayı sokakta gerginliğin artığı Katalonya’ya takviye güvenlik gücü gönderme kararı aldı. Katalonya özerk yönetim hükümeti sözcüsü Jordi Turull, karara tepki göstererek, “Takviye güvenliğe ihtiyacımız yok ve bunu tüm dünya görüyor. İspanya hükümeti, Katalonya’da yaşananlarla ilgili farklı bir algı yaratmak istiyor” ifadelerini kullandı. İspanyol medyası, söz konusu kararının, Katalonya yerel polisi Mossos d’Esquadra’nın referandumu önlemek için şimdiye kadar ulusal polis ve jandarmaya yeterli desteği vermemesi ve 1 Ekim’deki eylemlerde olası şiddet eylemlerini engellemek amacıyla alındığını iddia etti.

#İspanya
#Katalonya
#Referandum
7 yıl önce