|

Katalonya'daki referandum sona erdi

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti, yasa dışı ilan edilen referandumda bağımsızlık hakkı kazandıklarını savundu.

Yeni Şafak
23:44 - 1/10/2017 Pazar
Güncelleme: 00:07 - 2/10/2017 Pazartesi
AA
Katalonya'daki referandum sona erdi
Katalonya'daki referandum sona erdi

Katalonya'da yasa dışı ilan edilmesine ve müdahalelere rağmen yapılan referandum sona erdi. Katalonya'nın özerk yönetim Başkanı Carles Puigdemont, referandum sonucuna göre bağımsızlık hakkı kazandıklarını savundu.

Evde bastırılan zarflar sandıklara atıldı

Katalonya'da TSİ 10.00'da açılan sandıklar TSİ 22.00'de kapandı. Oy kullanma işleminde Katalonya özerk yönetiminin dağıttığı plastik kutular oy sandığı olarak kullanılırken, bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin dağıttığı veya Katalanların evde kendilerinin bastırdığı oy kağıtları zarflara konulmadan sandıklara atıldı.


Referandum sorusu: Bağımsız devlet olmak istiyor musunuz?

Referandumda "Katalonya'nın cumhuriyetle yönetilen bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz" sorusu yöneltildi.

Güvenlik güçleri oy kullanılmasına izin vermedi

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti, yasa dışı ilan edilen referanduma güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 761 kişinin yaralandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı da yaralılar arasında 19 polis ve 14 jandarmanın olduğunu duyurdu.


Katalonya suç duyurusunda bulundu

Katalonya Hükümeti, oy kullanma merkezlerinde çıkan olaylardan dolayı İspanya ulusal polisi ve jandarma hakkında Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesine suç duyurusunda bulundu.

Öte yandan talimatları yerine getirmediği ve yasa dışı olmasına rağmen referandumu engellemekte pasif kaldığı gerekçesiyle 6 mahkeme Katalonya yerel polisi hakkında soruşturma başlattı.

"Umarım bu kez bizi dinlerler"

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, referandumun sona ermesinin ardından Başbakanlık konutunda düzenlediği basın toplantısında, yasadışı referandum ve çıkan olayların sorumlularının yasaları çiğneyenler olduğunu söyledi.

Rajoy, "Biz sorumluluğumuzu yerine getirdik. Her zaman söyledik ama bizi dinlemediler. Yasadışılıklarını terk etmeleri için çok fırsatları oldu ama bir kere olsun bile denemediler" diye konuştu.

Olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanına karşı da Katalonya yerel yönetimine çağrı yapan Rajoy, "Umarım bu kez bizi dinlerler ve hatalarında ısrar etmezler. Onları hiçbir yere götürmeyecek olan bir yolda yeni adımlar atmazlar" ifadelerini kullandı.

Rajoy, Katalonya krizini çözebilmek için İspanya parlamentosundaki tüm siyasi partileri görüşmeye çağıracağını söyledi.

Ana muhalefetten müzakere çağrısı

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) lideri Pedro Sanchez, Katalan krizinin çözümü için İspanyol hükümetinden en kısa zamanda Katalonya hükümeti ile bir müzakere süreci başlatmasını istedi.

Sanchez ayrıca Katalonya'da güvenlik güçlerinin oy kullanma merkezlerine müdahalesini de 'hiçbir şekilde doğru bulmadığını' söyledi.

Liberal görüşlü Ciudadanos Partisinin lideri Albert Rivera da Katalonya'da yapılan referandumun Katalan toplumunu daha fazla böldüğünü savundu.


#İspanya
#Referandum
#Katalonya
7 yıl önce