|

Katalonya'dan bağımsızlık açıklaması

Katalonya Başbakanı Carles Puigdemont, kısa süre içinde bağımsızlık ilan edeceklerini açıkladı. İspanya Kralı 6. Felipe ise referandumun yasadışı olduğunu söyledi ve Katalan yöneticileri halkı bölmekle suçladı.

Yeni Şafak
10:22 - 4/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 13:14 - 4/10/2017 Çarşamba
AA
Katalonya'nın bağımsızlık ısrarı, İspanya Kralı 6.Felipe'yi öfkelendirdi.
Katalonya'nın bağımsızlık ısrarı, İspanya Kralı 6.Felipe'yi öfkelendirdi.

Referandumun ardından ilk açıklamayı yapan Katalonya BaşbakanıCarles Puigdemont, "Bu haftanın sonunda ya da gelecek haftanın başında bağımsızlık ilan edebiliriz" dedi.

Puigdemont, merkezi hükümetin karara müdahale ederek Katalan yönetimini ele geçirmesi ihtimaline ilişkin "Bu herşeyi değiştiren bir hata olur" ifadesini kullandı.

İspanya Kral'ından referanduma tepki

İspanya Kralı 6'nci Felipe, Katalonya’da yapılan bağımsızlık referandumuna tepki gösterdi. Felipe, ulusa sesleniş konuşmasında katalonya hükümetini kabul edilemez bir sadakatsizlikle suçladı:

Kral Felipe İspanya halkının, özerk yönetimin tavırları nedeniyle endişeli olan Katalanların yanında olduğunu da belirtti.


  • Kral 6. Felipe ayrıca, Katalonya yönetiminin sorumsuz davranışlarının, Katalonya ve İspanya'nın ekonomik ve sosyal istikrarını riske atabileceğini vurgulayarak, bir an önce anayasal düzene geri dönmeleri çağrısı yaptı.

İspanya'nın özerk Katalonya bölgesinde yapılan bağımsızlık referandumunda, katılanların yüzde 90'ından fazlası “evet” oyu kullanmıştı.

Referandum günü yapılan polis müdahalesindeyse en az 900 kişi yaralanmıştı.


#İspanya
#Katolanya
7 yıl önce