|

Katar Emiri'nden önemli açıklamalar

Katar Emiri Temim bin Hamad el-Sani, Körfez ülkelerinin kendilerine yönelik ablukasına ilişkin önemli açıklamalar yaptı. El-Sani, "Abluka ülkeleri krizi bitirmek istemiyor. Bizim hakkımızda attıkları iftiralarla ilgili tek bir delil sunamadılar" dedi.

Yeni Şafak
09:17 - 14/11/2017 Salı
Güncelleme: 09:51 - 14/11/2017 Salı
Yeni Şafak
Katar Emiri Temim bin Hamad El-Sani
Katar Emiri Temim bin Hamad El-Sani

Katar Emiri Temim bin Hamad el-Sani, önemli açıklamalar yaptı.

Şeyh Temim'in açıklamasından öne çıkanlar:

"Bize abluka uygulayan ülkeler, medyada söylediklerinin esiri oldular. Biz Körfez'de ilişkilerimiz bozulmasın diye saygı çerçevesinde hareket ettik. Değerlerimize sahip çıktık. Abluka ülkeleri, bize karşı uluslararası bir kampanya başlattı.

Bizim büyük ülkelerle ilişkilerimiz, abluka öncesinde olduğundan daha iyi hale geldi. Uluslararası ilişkilerimizde ciddi bir iyileşme yaşadık. Bu yaşadığımız ablukayı, Katar halkının bu durumdan kurtulması için tecrübe olarak kullanacağız. Abluka ülkeler, bize karşı açtıkları her cepheyi almak ve bizi kuşatmak istiyor. Bu anlaşmazlığın kazananı ya da kaybedeni olmayacak. Abluka ülkelerinin boykotundan korkmuyoruz.


"Şu ana kadar bir tane delil getiremediler"

Ambargocu ülkeler krizin bitmesini istemiyor. Katar'ın terörü desteklediğini iddia ettiler ancak şuana kadar bir tane delil getiremediler"

Kısaca Katar krizi

5 Haziran 2017'de, Körfez ülkeleri arasında ortaya çıkan beklenmedik gerilim, uluslararası toplumun dikkatini çekti. Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu 7 ülke 'teröre destek verdiği' gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

Karara göre,

7 ülkenin hava sahası Katar'a kapatıldı.

Katar, Yemen Koalisyonu’ndan çıkarıldı.

Katarlı diplomatların 48 saat içinde, vatandaşların ise 14 gün içerisinde sınırdışı etmesi istendi.

Takip eden günlerde, 7 ülke, abluka kararını ağırlaştırarak devam ettirdi.


Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri’nin içinde bulunduğu bu 7 ülkenin dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamada, diplomatik kesinti şöyle duyruldu:

  • “Doha’nın açık ve gizli gerçekleştirdiği ciddi ihlalleri, terör örgütlerini barındırarak teröre destek vermesi, basın yayın organlarında terör örgütlerinin propagandasını yapması, Katif ilindeki İran bağlantılı terör eylemlerini desteklemesi, aşırıları barındırması, Yemen'deki Husi militanları desteklemesi sonrasında Suudi Arabistan'ın bu kararları almak durumunda kaldığı gerekçesiyle bu karar alındı. “

Katar: Körfez halkı ikna olmadı

Katar ise, konuyla ilgili ilk tepkisinde, ortaya atılan iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi. Basın yoluyla yürütülen Katar karşıtı kampanyanın körfez halkını ikna edemediği, bu yüzden krizin giderek tırmandırıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


#Katar
#Temim bin Hamad El-Sani
#Abluka
6 yıl önce