|

Kazıda çıkan izler hayrete düşürdü

ABD’nin Arizona eyaletinin Tucson şehrinde yapılan kazılar sırasında ortaya çıkan binlerce yıllık ayak izleri hayrete düşürdü.

Yeni Şafak
10:54 - 28/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:12 - 28/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

ABD'nin Arizona eyaletinin Tucson şehrinde otoyol inşaat çalışmaları kapsamında yapılan kazılar sırasında binlerce yıllık ayak izleri bulundu.



2500 yıllık olduğu tespit edilen ayak izlerinin tarlada çalışan çiftçilere ve çocuklarına ait olduğu düşünülüyor.





Binlerce yıl mükemmel biçimde korunmuş


2500 yıldır bu ayak izlerinin mükemmel şekilde nasıl korunduğunun cevabı ise çamurlu toprakta bırakılan ayak izleri ile dolu alanın, muhtemelen yakınlardaki bir derenin taşması sonrası tortu ile kaplanması ve ardından oluşan taşlaşmış çamur tabakasında saklı.



Çamur tabakasının ayak izlerine zarar vermeden bu izleri binlerce yıldır koruması araştırmacıları şaşkına çevirdi.





Daily Mail'e açıklamalarda bulunan arkeologlar, ayak izlerinin tarlada çalışan Amerikan yerlilerine, çocuklarına ve köpeklerine ait olduğunu belirterek bu izler bize “binlerce yıl önce yerli Amerikalı çiftçilerin nasıl yaşadıkları ve tarım yaptıkları hakkında inanılmaz ipuçları veriyor "dedi.



Arkeologlar, “ayak izleri o kadar iyi korunmuş vaziyette ki yetişkinlerden birinin çocuğu kucağına aldığını onunla biraz yürüdükten sonra tekrar çocuğu yere bıraktığını dahi tespit ettik" dedi.





Sahada çalışmalar yapan ekipte bulunan Doug Gann isimli arkeolog ayak izlerinin 400 metrekarelik bir alana yayılı olduğunu belirterek, izlerin kalıplarını ve 3 boyutlu çıktılarını da aldıklarını söyledi.



"Sanki o insanlarla birlikteydim"


Bu arkeolojik keşfi diğer ayak izi keşiflerinden ayıran şeyin bir bütünlük içinde olması ve çiftçilerin hayatından bir kareyi adeta dondurması olduğunun altını çizen arkeolog Doug Ann, “bir an sanki aramızdaki binlerce yıla rağmen o insanlarla birlikte olduğumu hissetim" dedi.





















#arkeolojik kazı
#ABD
#Oregon
8 yıl önce