|

Kenya'da muhalifler öfkeli

Kenya'da muhalefetin boykotuna rağmen başkanlık seçiminin yapılması, muhalifler tarafından öfkeyle karşılandı. Muhalefet taraftarları seçimlerin tekrarlanmasına tepki gösterdi.

Yeni Şafak
18:22 - 27/10/2017 Cuma
Güncelleme: 19:13 - 27/10/2017 Cuma
AA
Kenya'da seçim tekrarlanıyor
Kenya'da seçim tekrarlanıyor

Muhalefet taraftarlarından Eric Akanyanya, yaptığı açıklamada, seçim komisyonunun, iptal edilen önceki seçimlerde 6 milyondan fazla oy alan Raila Odinga'ya rağmen seçimi yapma kararı almasının kendileri için hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

Akanyanya , "Odinga bu ülkeyi iyi yönde değiştirmek için bir söz verdi o bu yarışta yoksa bizim oy vereceğimiz başka lider yok demektir. Görelim bakalım önceki seçimde 8 milyon oy alan Uhuru Kenyatta bu seçimde tek başına olmasına rağmen bu oya erişebilecek mi?" dedi.

"Köle muamelemesine maruz kalıyoruz"

Hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanmadığını söyleyen Akanya, "Uhuru seçildiğinden bu yana bu ülkeye hiç bir şey veremedi. Her yerde rüşvet var. Doktorlar, öğretmenler grevde. Bize bu ülkede ayrımcılık yapılıyor, bize köle muamelesi yapılıyor." diye konuştu.

Oy sayma işleminin devam ettiği Kenya'da seçim sonucuna yönelik belirsizlikler sürerken 35 bin 564 oy verme merkezinin 14 bin 686'sında gelen sayım sonuçlarına göre, Kenyatta 2.6 milyon oyla ilk sırada yer alırken seçimden çekildiğini duyuran fakat ismi hala oy pusulasında kalan muhalefet lideri Raila Odinga ise 29 bin oyla ikinci sırada yer alıyor.

Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu (IEBC) tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada, toplamda 40 bin 833 oy verme merkezinin bulunduğu Kenya'da bir kısım oy verme merkezlerindeki sandık sonuçlarının çeşitli sebeplerden dolayı henüz kendilerine ulaşmadığı kaydedilmişti.

İptal edilen 8 Ağustos'taki seçimde 8 milyondan fazla oy alan Uhuru Kenyatta'nın yeniden yapılan başkanlık seçiminde şu ana kadar önceki başarısının bir hayli gerisinde kaldığı görünüyor.


"Devlet başkanı olarak kabul etmeyiz"

Bir diğer muhalefet taraftarı Stephen Mirumbu ise dün yapılan seçimde oy kullanmadığını söyleyerek "Liderimizin olmadığı bir seçimde niye oy kullanalım? Uhuru Kenyatta'nın kazanması umurumuzda değil, onu asla devlet başkanı olarak kabul etmeyeceğiz" dedi.

Başkanlık seçiminde katılım oranı çok düşük

İptal edilen 8 Ağustos'taki başkanlık seçiminde yüzde 80 olan katılım oranının bu seçimde özellikle muhalefetin boykotu ile birlikte yüzde 32'ye kadar düştüğü beliritliyor.

Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu (IEBC) Başkanı Wafula Chebukati, başkent Nairobi'de düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 20 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Kenya'da yeniden yapılan seçimde sadece 6,5 milyon seçmenin oy kullandığını söyledi.

Muhalifler boykota direniyor

Muhalefetin taraftarlarının seçimi boykot ederek oy kullanmadığı Kenya'da Siaya, Homa Bay, Kisumu ve Migori eyaletlerinde oy verme işlemi cumartesi gününe ertelenirken, muhalefetin direnişi sürüyor.

Ulusal basında yer alan haberlere göre ülkede oy verme işleminin ertelendiği eyaletlerde muhalefet taraftarlarının yolları kapatarak seçim görevlilerinin oy sandıklarını bölgeye sokmasına izin vermediği belirtiliyor.

"Ertelenen seçime gitmeyin"

Muhalefet lideri Odinga bugün yaptığı açıklamada, taraftarlarına seçim komisyonunun cumartesi gününe erteleme kararı aldığı eyaletlerde oy kullanmaya gitmemelerini söyledi.

Muhalafet partilerinin liderleri ile dini liderler de bugün yaptıkları açıklamalarda bölgelerinde seçim yapılmasına izin vermeyeceklerini yineledi.

Kisumu eyaletinde açıklama yapan papazlar, seçim komisyonunun kararının bölgeyi daha çok kaosa ve şiddete sürükleyeceğini ifade etti.

Bu eyaletlerdeki tüm güvenlik görevlilerinin geri çekilmesi çağrısında bulunan liderler, muhalefetin oy kullanmayacağını kaydetti.

5 kişi hayatını kaybetti

Muhalefetin taraftarlarının başkanlık seçimini boykot ederek protesto gösterileri düzenlediği Kenya'da dün ve bugün yaşanan protesto gösterilerinde şu ana kadar 5 kişi hayatını kayberken en az 26 kişi yaralandı.


#Kenya
#Raila Odinga
#Seçim
6 yıl önce