|

Kerimov yoğun bakımda

Beyin kanaması geçiren Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov yoğun bakımda. Kerimov, Müslüman Özbeklere yönelik sert politikaları ve Rus istihbaratı işbirliğiyle muhaliflere suikastlar planlamakla suçlanıyor. Kerimov’un kızının bir suikastçıyı maaşa bağladığı ortaya çıkmıştı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/08/2016 Salı
Güncelleme: 06:21 - 30/08/2016 Salı
Yeni Şafak

Müslüman muhaliflere yönelik baskıcı politikalarıyla bilinen Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un beyin kanaması geçirdiği ve kaldırıldığı hastanede tedavisinin sürdüğü belirtildi. Kerimov'un sağlık durumu ile ilgili son bilgileri küçük kızı Lola Kerimova, sosyal medya hesabından iletti.



RUS İSTİHBARATIYLA ÇALIŞTI


Lola Kerimova, doktorların babasının durumunu stabil olarak yorumladığını yazdı. Kerimova, “Şu anda, herhangi bir tahminde bulunmak için çok erken" ifadesini kullandı.



SUİKASTLARLA ANILIYOR


Özbekistan'ı uzun yıllardır yöneten İslam Kerimov, Müslüman muhalif Özbeklere yönelik baskıcı ve sert kararları ile tanınıyor. Dünyanın dört bir yanında işlenen Özbek cinayetlerinde Rus-Özbek istihbaratı işbirliği çok kez deşifre olurken, suikast timinin başında yer alan Ümid Aminov'un, Kerimov ailesi ile direk bağlantıları olduğu belirlenmişti. Aminov'un Kerimov'un yurt dışında yaşayan diplomat kızı Gülnare Kerimova'nın Zeromax isimli şirketinde uzun yıllar genel müdürlük yaptığı ortaya çıkmıştı.



SALİH'E KARŞI 1 5 KİŞİLİK İNFAZ TİMİ ORTAYA ÇIKMIŞTI


Türkiye'de işlenen Özbek Âlim Abdullah Buhari cinayeti başta olmak üzere, Özbek suikastlarında kilit ismin İslam Kerimov'dan direk talimat aldığı öğrenilen Ümid Aminov'un Tirgan Kaplanov kod adını kullandığını ve tüm suikastlerin talimatını bu kişinin verdiğini İsveç'te suikasta uğrayan Özbek Âlim Abid Nazar Kari'yi vuran ve İsveç'te müebbet hapisle yargılanan Rus asıllı tetikçi Yuri Jukovski itiraf etmişti. Rus tetikçi Yuri Jukovski'nin İsveç mahkemelerindeki itiraflarında adı geçen Kaplanov, Abdullah Buhari cinayetinin de talimatını veren isimdi. Kaplanov'un ifşa edilmesi, Özbek Lider Muhammed Salih'e yönelik suikast girişimine hazırlanan 15 kişilik Rus destekli infaz timini Türkiye'ye giriş yapamadan deşifre etmişti.



MUHALİFLER ZİNDANLARDA


Kerimov, rejimine karşı olan muhalifleri büyük bir tehdit olarak görüyor. Binlerce muhalif ölüm tehlikesiyle veya hapis tehdidiyle karşı karşıya olduğu için yabancı ülkelere sığınıyor. Türkiye'de de binlerce Özbek muhalif yaşıyor. Kerimov'un Müslüman karşıtı sert politikalarına karşı olarak kurulan Özbekistan Halk Hareketi mensuplarının çoğu şimdi hapiste veya farklı ülkelerde yaşıyor. Rejimin güvenliğini ön planda tutan Kerimov yönetimi, muhalif siyasal hareketlerden iktidarına karşı gelebilecek en küçük bir tehdidi ülkenin genel güvenliği bağlamında değerlendiriyor.



RUS TETİKÇİ KULLANILIYOR


Rusya'nın Orta Asya politikalarında, askeri gücü yüksek olan Özbekistan ile ilişkilerin güçlü tutulması yer alıyor. Özbek-Rus istihbaratının ortak faaliyetler yürütmesi, bu kapsamda ele alınırken, Özbek istihbaratı tarafından hazırlanan suikast listelerin de, tetikçilerinin Rus istihbaratı tarafından seçilmesi dikkat çekiyor.





Kızı duyurdu


Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un beyin kanaması geçirdiği bildirildi. Kızı Lola Kerimova, sosyal paylaşım sitesinde, babası Kerimov'un cumartesi günü beyin kanaması teşhisiyle hastaneye kaldırıldığını açıkladı.



DURUMU HALEN STABİL


Lola Kerimova, çeşitli dedikoduların önüne geçmek amacıyla bu açıklamayı yapma ihtiyacı duyduğunu belirterek Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov'un şu anda yoğun bakımda tedavi gördüğünü ve doktorların durumunu stabil olarak değerlendirdiğini kaydetti. Kerimova, “Şu anda, herhangi bir tahminde bulunmak için çok erken" ifadesini kullandı.



SÖYLENTİYE KULAK ASMAYIN


Lola Kerimova, vatandaşlardan söylentilere kulak asmamalarını, ailesinin özel hayatına saygılı olmalarını istedi ve babası için dua edenlere teşekkür etti. Özbekistan hükümeti, 78 yaşındaki Cumhurbaşkanı Kerimov'un hastanede tedavi gördüğünü önceki gün açıklamış ancak sağlık sorununa ilişkin bilgi vermemişti. Kerimov, 1989 yılından bu yana Özbekistan'ı yönetiyor.







#İslam Kerimov
#Lola Kerimova
#Özbekistan
8 yıl önce