|

Kerkük yetkisi

Korsan referandum sonrası Barzani'ye ültimatom veren İbadi, Irak Meclisi'nden Kerkük'e asker gönderme yetkisi aldı. Erbil'e Türkiye, Mısır ve Lübnan'dan da peşpeşe hava ambargosu geldi. Uçaklar yarından itibaren bölgeye seferlerini durduracak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:13 - 28/09/2017 Perşembe
AA
Haydar İbadi
Haydar İbadi

25 Eylül’de Türkmen kentlerini de kapsayan korsan bir referandumla etnik temelli kukla devlet ilanına hazırlanan Barzani yönetimine başta Bağdat olmak üzere dünyadan yükselen tepkilerin dozu her geçen gün artıyor. Barzani’ye “72 saat içinde tüm havalimanlarından çekil. Buraların kontrolünü Irak ordusuna ver” çağrısı yapan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat’a teslim edilmemesi halinde bölgeye çift yönlü tüm uluslararası uçuşları durduracaklarını söyledi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin de başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgelerden çekilmesini isteyen İbadi, dün yaptığı açıklamada, pazartesi günkü referandumun iptal edilmesini de talep etti. Barzani yönetimiyle referandum sonucuna ilişkin hiçbir görüşme yapmayacağını yineleyen İbadi, Irak Meclisi’nden Kerkük’e asker gönderme yetkisi de çıkardı. İbadi, “Kürt liderlere söylüyorum, bize savaş isteyip istemediğinizi söyleyin” diyerek bir kez daha meydan okudu.

TEMSİLCİLİKLERİ KAPATIN

Kerkük’e asker göndermek için İbadi’ye yetki veren Irak Meclisi, Barzani bölgesinde bulunan tüm yabancı temsilciliklerin de kapatılmasına karar verdi. Yapılan yazılı açıklamada, “Hükümetin, IKBY’deki yabancı misyon temsilcilerini çağırıp, oradaki temsilciliklerin kapatılarak IKBY dışındaki kentlere taşınması yönündeki meclis kararını iletmesi gerekiyor” denildi.

PARİS VE MOSKOVA’DAN MESAJ

Irak Meclisi ayrıca hükümete, “IKBY denetimindeki tüm sınır kapılarını kapatma ve oradan ülkeye girecek ürünleri ‘kaçak mal’ olarak kabul etme yetkisi” de verdi.

Barzani’ye bir mesaj daha ileten Paris ve Moskova ise bir kez daha Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması çağrısı yaptı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, “Bağımsızlık ilanı olursa Ortadoğu’da yeni krizlere neden olur” derken Rusya Dışişleri Bakanlığı ise gayrimeşru referendum sonrası bölgede yaşanabilecek sorunlara dikkati çekerek, Irak’ın toprak bütünlüğünü tümüyle desteklediklerini bildirdi. Yazılı açıklamasında Moskova, herkes tarafından kabul görecek bir çözümün bulunması çağrısı yaparak, “Rusya, Irak’ın birlik ve toprak bütünlüğünü desteklediğini vurgulamaktadır ve olumsuz sonuçlar doğurabilecek adımlardan uzak durulması gerektiği görüşündedir” ifadesini kullandı.



Temkinli rest

İsrail-ABD kontrolündeki bir kukla devlet ilanına hazırlanan Barzani yönetimi, yumuşak bir üslup kullanıp sanki korsan referandum hiç yapılmamış gibi davranarak özellikle Türkiye’den gelen tepkileri dizginlemeye çalışıyor. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, yapılan referandumun Türkiye’nin milli güvenliğine bir tehdit olarak algılanmasını istemediklerini söyledi. “Türkiye ile olan ilişmiz eskiye dayalıdır ve devam edecektir. Kesinlikle sınırları değiştirmeyeceğiz. Sınırlar olduğu gibi kalacaktır. Türkiye ile diyaloğu geliştirmek istiyoruz” diyen Barzani, “Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz” ifadesini kullandı. “Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması kimsenin çıkarına değil, her iki tarafta yaşayan halk zarar eder” açıklaması da yapan Barzani, petrol vanasının da Türkiye’nin elinde olduğunu ancak IKBY’nin Ankara ile imzaladığı bir anlaşma bulunduğunu ifade ederek, “Tam tersine biz doğalgaz borusu döşeme çalışması içindeyiz” dedi.

“Bağdat ile diyalog yöntemleriyle çözüm istiyoruz. Türkiye bizim dışarıya açılan kapımızdır. Bölge için istikrar faktörü olacağız” diye konuşan Barzani, Türk Silahlı Kuvvetlerince sınırda yürütülen tatbikata ilişkin ise şunları söyledi: “Tatbikatın sınırlarımızın içine getirileceğine inanmıyorum. Ancak bu tarafa geçmeyi düşünürse kesinlikle buna karşı tavrımız olacaktır. Ancak böyle bir şey olacağını beklemiyor ve zannetmiyorum.” Öte yandan Bağdat merkezi yönetiminin ‘havalimanlarını devret’ çağrısını IKBY kabul etmedi. IKBY Ulaştırma Bakanı Mevlüd Bavemurad, Erbil ve Süleymaniye Havalimanları’nın IKBY’ye ait olduğunu ve çalışmaya devam edeceğini belirterek, havalimanlarının kapatılması halinde birçok vatandaşın bundan olumsuz etkileneceğini dile getirdi.

#Irak
#Kuzey Irak
#Haydar İbadi
7 yıl önce