|

Kiev'de Çeçen komutana infaz

Çeçen komutan Temur Makhauri'nin fırtınalı hayatı Ukrayna’da son buldu. Zona (Hayalet) lakaplı Makhauri, Kiev’de aracına konulan bombanın uzaktan kumandayla infilak ettirilmesi sonucu öldürüldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/09/2017 الأحد
Güncelleme: 02:39 - 10/09/2017 الأحد
Yeni Şafak
​Kiev'de Çeçen komutana infaz
​Kiev'de Çeçen komutana infaz

Zona (Hayalet) lakaplı ‘Çeçen Bond’ Temur Makhauri, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de öldürüldü. Makhauri'nin kullandığı lüks araca konulan bomba, uzaktan kumandayla infilak ettirildi. Türkiye’de bir biri ardına işlenen Çeçen cinayetlerinin ardından tutuklanan, ancak yargılandığı davadan beraat eden “Zona” kod adlı Temur Makhauri olay yerinde can verdi.

BASAYEV YANINDA

Çeçen direnişinin sembol isimlerinden Şamil Basayev’in yanında Ruslara karşı savaşan Makhauri’nin, Gürcistan’dan İstanbul ve Suriye’ye uzanan fırtınalı hayatı böylece Ukrayna’da son buldu.

26 Şubat 2009'da Zeytinburnu’nda öldürülen Çeçen komutanlardan Ali Osaev cinayetiyle suçlanan Makhauri, 2012'de İstanbul'da gözalına alındı. Makhauri, suçlamaları reddetse de hapse atıldı.


İLGİNÇ ZAMANLAMA

Makhauri, 4 yıllık tutukluluğunun ardından cinayetin işlendiği gün Gürcistan’da olduğunu ve o tarihlerde İstanbul’a hiç gelmediğini ispatlayan belgeleri mahkemeye sununca beraat etti. Ukrayna’ya giden Makhauri, bu ülkede yaşamaya, Rus ayrılıkçılara karşı bir Çeçen birliği kurma çalışmalarına başladı. Makhauri, Rus milislerin devlet ilan ettiği Luhanks’a yönelik başlatılması planlanan operasyona, emrindeki Çeçenlerle birlikte katılmaya hazırlanıyordu. Tam bu süreçte Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bombalı bir suikast sonucu öldürüldü. Makhauri’nin ölümünden bir süre önce, başından geçenleri anlattığı bir video kaydı çektiği ve bu kaydın bir nüshasını cep telefonunda tuttuğu iddia edildi. Cinayeti Rus gizli servisinin işlediğini öne süren Ukrayna güvenlik birimleri, şimdi bu kaydın peşinde. Ruslara karşı Gürcü istihbaratıyla da işbirliği yapan Temur Makhauri, Gürcistan askerlerine dağda savaş eğitimi de verdi.

#Çeçenistan
#Kiev
#Temur Makhauri
٪d سنوات قبل
default-profile-img