|

KİK'ten uluslararası topluma çağrı

15'inci Körfez İşbirliği Konseyi İstişare Toplantısı'nın ardından Fransa ve KİK liderleri ortak bildiri yayımladı.

Yeni Şafak
00:01 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:12 - 5/05/2015 Salı
AA

Suudi Arabistan'da bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) liderleri, uluslararası toplumdan Suriye, Yemen, Mısır, Irak, Libya ve Lübnan'daki sorunların çözümü için gereken adımları atmasını istedi.



Başkent Riyad'da düzenlenen 15'inci Körfez İşbirliği Konseyi İstişare Toplantısı'nın ardından yayımlanan ortak bildiride, uluslararası topluma İran'dan nükleer programına ilişkin güven vermesi, Suriye krizinin en kısa sürede çözülmesi, Yemen'deki meşru hükümete destek verilmesi, Mısır'ın kalkınma ve istikrarının desteklenmesi, Lübnan'da birlik ve beraberliğin sağlanması için çalışılması çağrısı yapıldı.



Bildiride, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile KİK liderlerinin bölgede yeniden istikrarın sağlanması yollarını görüştüğü ifade edildi. Ayrıca, birçok ülkede istikrarsızlığın yaşanması, terör eylemlerinin artması ve diğer ülkelerin iç işlerine müdahale gibi nedenlerle Ortadoğu'nun zor bir dönemden geçtiği, bu durumun bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit ettiği, bunların bölge halkının istediği ekonomik ve toplumsal kalkınmayı olumsuz etkilediği belirtildi.



Bildiride, terör örgütü DAEŞ, El-Kaide ve bunların Ortadoğu ile diğer bölgelerdeki uzantılarının faaliyetleri kınanarak, terörle mücadele ve bu örgütlere akıtılan finans kaynaklarının kurutulması için her türlü önlemin alınması konusundaki kararlılık vurgulandı.



İran'ın nükleer programına da değinilen bildiride, "İran, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğuna dair uluslararası topluma güven vermesi için gerekli ve cesur adımlar atmalı, bölge ülkeleriyle uluslararası hukuk ve BM ilkeleri çerçevesinde güvene dayalı ilişkiler inşa etmek istediğini vurgulamalı" denildi.



Bildiride, uluslararası toplumdan Yemen'de kapsamlı siyasi sürecin gerçekleşmesi ve barışın sağlanması için meşru hükümete destek verilmesi istendi. Bu ülkedeki duruma ilişkin BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen 2216 sayılı karar, KİK girişimi ve uluslararası diyalog görüşmelerinde alınan kararlar çerçevesinde barışçıl sürece hazırlanılması konusunda uluslararası topluma çağrısında bulunuldu.



Bildiride ayrıca Cenevre-1 Konferansı'nda alınan kararlar temelinde siyasi geçiş süreci hayata geçirilerek Suriye halkının sıkıntılarının bir an önce giderilmesi, Esed rejimi ve DAEŞ örgütünün uyguladığı şiddete karşı halka yardım gönderilmesi ve demokratik, bağımsız, insan haklarına saygılı bir Suriye'nin inşasında Suriye halkının beklentilerine yanıt verilmesi gerektiği vurgulandı.



Libya konusunda ülkenin birlik, istikrar ve güvenliğini tehdit eden terör eylemleri ve şiddet olaylarının artmasından da endişe edildiği ifade edildi. Bildiride, Libya'da seçilmiş parlamentoya destek verildiği belirtilerek, en kısa sürede kapsamlı bir çözüme ulaşmak amacıyla ulusal diyalog görüşmelerin başlatılması için BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un çabalarının desteklenmesi talep edildi.



Bildiride, "Irak hükümetine, milli uzlaşı ve DAEŞ tehdidinden kurtulması çabalarında destek verilmesi, Lübnan'ın başta ordusu olmak üzere kurumlarına verilen destekle birlik, beraberlik ve egemenliğinin güçlenmesine katkı sağlanması, bölgenin istikrarı için Mısır'ın istikrar ve kalkınmasına yardım edilmesi" hususlarında uluslararası kamuoyuna çağrı yapıldı.



Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bugün başlayan "15'inci Körfez İşbirliği Konseyi İstişare Toplantısı"nın onur konuğu olan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, KİK'in kurulduğu 1981 yılından bu yana zirveye katılan ilk Avrupa ülkesi cumhurbaşkanı oldu.



Suudi Arabistan Kralı Selman'ın göreve gelmesinden bu yana ilk kez katıldığı zirvenin başlıca gündem maddelerini Yemen krizi, İran nükleer müzakereleri, Suriye krizi, DAEŞ ile mücadele ve Filistin meselesi oluşturuyor.

#Suudi Arabistan
#bildiri
#KİK
#Fransa
9 yıl önce