|

Kilit rol Şammar’da

5 milyon nüfusa sahip Şammar aşireti, S. Arabistan merkezli bölgesel güç mücadelesinin kilit taşı olmaya aday. Aşiret, S. Arabistan, Irak ve Kuveyt’ten Akdeniz kıyılarına dek geniş bir alana yayılmış. Veliaht Prens Selman, aşireti arkasına alıp İran’a karşı Akdeniz’den Basra Körfezine kadar uzanan yeni bir müttefik kazanmak istiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2017 Cuma
Güncelleme: 00:56 - 10/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Şammar kabilesi, Suudi Arabistan merkezli bölgesel güç mücadelesinin kilit taşı olmaya aday.
Şammar kabilesi, Suudi Arabistan merkezli bölgesel güç mücadelesinin kilit taşı olmaya aday.

5 milyonluk nüfusu ile Ortadoğu’nun en büyük aşireti Şammar kabilesi, Suudi Arabistan merkezli bölgesel güç mücadelesinin kilit taşı olmaya aday. Kökeni Yemen’e dayanan Şammar aşireti, Suudi Arabistan’ın kuzeyinden, Irak, Kuveyt içlerine ve Akdeniz kıyılarına kadar geniş bir alana yayılmış durumda. Aşiretin esas güç merkezi ise Irak’ta bulunuyor. Irak’ın kuzeyindeki Tikrit ve Musul şehirleri ise Şammar aşiretinin kalesi konumunda. Irak’ta DEAŞ’a karşı yürütülen operasyonlarda en büyük Sünni güç olarak yer alan aşiretin aynı zamanda Şii mensupları da bulunuyor. Suudi Arabistan’da, son operasyonlar ile görevden alınan Ulusal Muhafızlar Bakanı Prens Mutab bin Abdullah’ın annesi de Şammar aşiretine mensuptu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, Ortadoğu’da geniş etki alanına sahip Şammar aşireti ile ilişkileri güçlendirerek, İran’a karşı Akdeniz’den Basra Körfezine kadar yeni bir müttefik kazanmak istediği değerlendiriliyor.

İRAN’A KARŞI KOÇBAŞI

Doğu Akdeniz kıyılarından Basra Körfezi’ne kadar etkin güç konumunda bulunan ve kendine bağlı silahlı gücü de olan Sebhan aşireti ise, DEAŞ’a karşı verdiği mücadele ile biliniyor. Riyad’ın saha ve savaş tecrübesi olan aşireti, İran’a yönelik kuşatma stratejisinde koçbaşı olarak kullanmayı hesapladığı değerlendiriliyor. Samir es-Sebhan’ın Irak, Suriye ve Lübnan üçgenindeki hareketliliğinin bu planı pratiğe geçirme amacı taşıdığı da değerlendiriliyor. İran’a yönelik Suud stratejisinin operasyon adamı olarak görev yapan Körfez Ülkelerinden Sorumlu Bakan Samir es-Sebhan’ın da Şammar aşiretine mensup olması dikkat çekiyor. Sebhan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın en güvendiği isimlerin başında geliyor. Başta Katar krizi olmak üzere Irak ile ilişkilerin güçlendirilmesi, Lübnan eski başbakanı Saad Hariri’nin görevinden istifası gibi sıcak konularda direkt rol oynayan Sebhan’ın Şammar aşireti ile Riyad arasındaki ilişkide de önemli rol oynadığı düşünülüyor. Riyad’ın Bağdat’a yeni büyükelçi olarak atadığı Abdülaziz el-Şammar da aşiretin mensuplarından. Riyad’ın bu atamayla Irak’ta güçlü konumda bulunan aşirete “sizin arkanızdayız” mesajı vermek istediği değerlendiriliyor.

#Suudi Arabistan
#Şammar Aşireti
6 yıl önce